Ралица Любенова от Гимназията по туризъм ще бъде „Посланик за един ден“

Мисия

31-01-2021, 13:14

Снимка:

ПГ по туризъм

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата „Посланик за един ден“ е на британското посолство в София. Началото е през 2018, а целта – отбелязване на Международния ден на жената.

„Посланик за един ден“ е национален конкурс за есе за момичета на възраст между 14 и 18 години.

Тазгодишната тема бе „Издръжливост, възстановяване и възобновяване“.

„Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията от Ковид-19 и по кои три приоритетни области бихте работили?“ – това беше въпросът, на който момичетата отговаряха в есето си от 200-250 думи. Имаха свободата да избират езика – български или английски.

„Ще работите с посланика на Пакистан, Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб“,  пише в мейла от Британското посолство.

Ралица е ученичка от IXа клас, специалност „Администратор в хотелиерството“. Трите приоритетни области за нея са здравеопазване, образование и туризъм. Ако е посланик за един ден, тя иска:

- да влезе в Ковид-отделение, за да усмихне медиците с песните „Продавач на надежда“ и „We are the Champions“;

- да бъде учител и предаде „Урок по човечност“ и чрез видеовръзка, и по телефона, и на хартия, за да учат всички;

- да създаде YouTube канал за нискокатегорийните хотели и ресторанти от малките населени места, за да рекламират уникалността си за 30 секунди.

 „Това са трите области, които са моят живот в момента, а и в бъдеще. Ще се опитам да вляза в „обувките“ на главните действащи лица във всяка от областите. Заедно ще търсим и назовем най-големият проблем за връщане на нормалността. Ще намерим решения, ще изберем оптималното.“ – така завършва есето си бъдещата посланичка за един ден.    .

Това е второто момиче от Гимназията по туризъм, което е сред победителите в конкурса. Румяна Иванова бе посланик за един ден в посолството на Израел през 2018година.

Учителят, мотивирал и подготвил момичетата, е инж. Славка Проданова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов