Държавата стартира кампания за закупуване на частни малки гори

Животът

04-02-2021, 07:24

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От днес, 4 февруари 2021 г. стартира кампания за закупуване на поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица. Средствата на държавните предприятия за закупуване на частни гори достигат 2 млн. лв.

Целта е към държавните гори да бъдат присъединени малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от настоящите им собственици.

Изкупуването ще се извършва и от 6-те държавни горски предприятия по новоутвърдени правила. Намалява се максимално допустимата площ на един имот, както и на сумарната площ на имотите, предлагани от един собственик/собственици, от 50 дка на 30 дка.  Това ще позволи закупуването на повече малки по площ имоти.

От друга страна, до процедурата ще бъдат допускани и имоти с площ под 1 дка, в случай, че такава е площта на имота при възстановяване на собствеността на собствениците му.

Държавните горски предприятия няма да закупуват поземлени имоти в горски територии, които са били предмет на покупко-продажба или замяна през последните 2 години, считано към датата на стартиране на приема на документи.

С оглед намаляване на финансовата и административна тежест, за собствениците се облекчава процедурата за представяне на документи.
Заявления от собственици или упълномощени от собствениците лица могат да се подават до 7 май 2021 г., както на място в съответното държавно предприятие и държавно горско/ловно стопанство по местонахождение на имотите, така и чрез пощата или куриер.

Поради големия брой подавани заявления, се удължават сроковете за разглеждане на документите, оценяване на имотите, както и за изготвянето на оценки от правоспособни оценители.

До момента са проведени две подобни кампании през 2016 г. и през 2020 г. По тях са финализирани сделки за закупуване на общо  459 имота с обща площ 2819 дка. Тяхната обща стойност е 1 млн. 735 хил. лева.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)