Великотърновец влиза за 7 г. в затвора заради ДДС измами за близо 800 000 лв.

Крими

04-02-2021, 09:56

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Съучастникът му Ивайло Симеонов ще лежи 4 години

На 29 януари 2021 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди наказанието от 7 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на Петър Тонков, признат за виновен от две съдебни инстанции за ръководене на организирана пристъпна група за данъчни престъпления.

От януари 2011 г. до 03.07.2012 г. ръководеното от него престъпно сдружение ощетило държавния бюджет със 778 868 лева невнесен ДДС от търговски дружества, регистрирани в различни селища на страната.

Със същото решение ВКС потвърди и наложената присъда от 4 години „лишаване от свобода“ за участника в престъпното сдружение Ивайло Симеонов.

Върховните магистрати са счели, че наказанията на Тонков и Симеонов са правилно индивидуализирани и не се налага коригирането им с оглед личния им принос, тежестта и най-вече високата обществена опасност от престъпните им деяния.

Останалите двама участници в групата са осъдени на „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок до 5 години.

Осъдените лица бяха привлечени в качеството на обвиняеми през 2012 г. по едно от първите досъдебни производства на Специализираната прокуратура за престъпления срещу данъчната система. Те бяха предадени на съд за това, че в условията на продължавана престъпна дейност, съставяли неистински данъчни фактури за доставки на търговски дружества (без да са налице доставки), отразявали ги в дневниците за покупки и в данъчните отчети, с което е било избегнато установяването и плащането на дължим от дружествата ДДС в особено големи размери.

Освен наказания „лишаване от свобода“, на членовете на престъпното сдружение е наложена и конфискация на част от имуществото.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)