Ректорът на ВТУ участва в церемония за възпоменание на Холокоста

Мисия

05-02-2021, 09:21

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов взе участие в церемония, състояла се в Министерството на външните работи, на която бе прието работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ).

„Обърнахме се към вас, водени от разбирането, че висшите учебни заведения винаги са били дом на свободомислието, на широкия кръгозор и средище за място, което възпитава търпимост и разбиране по отношение на „различния“, каза на церемонията вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. По думите й борбата с антисемитизма чрез образование е не само дългосрочна образователна инвестиция за създаване на толерантна среда, но и мярка за гарантиране на сигурността на всички български граждани, включително еврейската общност в страната.

В церемонията присъстваха и ректорите на други 8 университета – СУ „Св. Климент Охридски“, Университет за национално и световно стопанство, Нов български университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Югозападен университет „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Национална спортна академия – гр. София, Медицинския университет София. Церемонията по приемането на работното определение за антисемитизъм от университетите бе по инициатива на вицепремиера Екатерина Захариева, на заместник-министъра на външните работи и Национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев, както и на Организацията на евреите в България „Шалом“ и на българския офис на Американския еврейски конгрес.

България е член на МАВХ от 2018 г., а прие работното определение за антисемитизъм през октомври 2017 г. – пета държава членка на ЕС,  предприела тази стъпка.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов