Въвеждат се нови изисквания за бъдещите учители

Животът

06-02-2021, 13:16

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нови изисквания за придобиване на професионалната квалификация "учител" са утвърдени с нормативни промени, които вчера бяха обнародвани и в "Държавен вестник". С промените се цели реализирането на компетентностния подход както в обучението на учителите, така и след това в процеса на преподавателската им дейност и във формирането на ключови компетентности от учениците, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
Въвеждат се задължителни дисциплини за различните направления в педагогиката. За подготвящите се за детски учители дисциплината е "Предучилищна педагогика", за началните учители - "Начална училищна педагогика", а за тези в прогимназиален и гимназиален етап - задължителна е подготовката по "Компетентностен подход и иновации в образованието". Бъдещите ресурсни учители ще трябва да изучават "Педагогика на специалните потребности".

Студентите, които се подготвят да преподават различни предмети, ще изучават дисциплината "Методики на обучението по...", с общ минимален хорариум 120 часа за предучилищното и 180 часа за началното училищно образование, вместо досегашните 90 часа.
Обучаващите се във висшите училища бъдещи педагози ще изучават нови дисциплини, а по други ще бъдат увеличени академичните часове.
Промяната на Наредбата за придобиване на професионалната квалификация "учител" е в резултат на доброто сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Синдиката на българските учители, които са организирали редица срещи с висшите училища за изготвянето на предложенията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов