Тракийско дружество „Царевец“ отбеляза 121 г. от смъртта на Капитан Петко Войвода

Животът

07-02-2021, 15:07

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес част от членовете и ръководството на Тракийско дружество Царевец 2021 във Велико Търново положиха цветя на паметника Майка България. Така те отбелязаха 121 години от смъртта на Капитан Петко Войвода, участвал и в Руско-турската освободителна война. Капитан Петко Войвода е патрон на Съюза на тракийските дружества в България. Той е български национален герой и крупна историческа личност, издигнала се до най-възвишения идеал за свобода, за независимост на България и за мир на Балканите.
Председателят Паулина Петрова сподели: „За нас това е гордост, трябва да носим у себе си борбения дух, който са притежавали такива славни дейци. Не трябва да забравяме историята си! Поклон!“

Капитан Петко войвода има над 22 паметника в България – Кърджали, Крумовград, Ивайловград (с. Плевун ), Чепеларе, Варна, на Бунарджика в Пловдив, Стара Загора (в парк Тракия), Асеновград, в Морската градина в Бургас и други. За най-внушителен се смята този в Хасково, открит през 1955 година, дело на Стою Тодоров. В десетки български градове и села има улици, носещи името на героя, в Свиленград един от големите квартали се казва Капитан Петко войвода.

На него са посветени много народни песни, научни изследвания и литературни творби. По сценарий на Николай Хайтов за него е създаден спечелилият изключителна популярност биографичен многосериен филм „Капитан Петко войвода“ (1981) режисьор е Неделчо Чернев, а оператор – Димо Коларов с участието на актьора Васил Михайлов в главната роля.

Граничният пункт с Гърция към Беломорието при Свиленград също носи неговото име – ГКПП Капитан Петко войвода.

На остров Ливингстън, Антарктида, на името на бележития българин е наречен връх Петко войвода (Petko Voyvoda Peak).

Паметникът на Капитан Петко войвода в родното му село Доганхисар Дедеагачко – Беломорска Тракия

През 2004 година в родното му село Доганхисар Дедеагачко – Беломорска Тракия е открит негов паметник – дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков, построен със средства на Българско тракийско дружество. Той се намира в частния имот на местно гръцко семейство, в двора на ловния дом „Сафари“, недалеч от центъра на селото.

По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 година, на хълма Джаниколо в Рим бе открит друг негов паметник (автор професор Валентин Старчев), редом с този на Джузепе Гарибалди.

Личният архив на войводата, състоящ се от документи и кореспонденции, свързани с революционната му дейност, днес се съхранява в Българския исторически архив на Национална библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ в София. В селото-музей Широка лъка може да се види запазената щаб квартира на Капитан Петко войвода, използвана от него по време на националноосвободителните войни.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов