БАБХ вика ловците на помощ срещу птичия грип

Животът

08-02-2021, 13:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От БАБХ призовават ловци и граждани, забелязали умрели птици в природата, да алармират за тях в агенцията на телефон  0700 122 99. Сигнали могат да бъдат подавани и в съответната Областна дирекция.

За открити умрели диви пернати е важно да се съобщи местоположението им по възможно най-точен начин (населено място, местност, район, ориентир за екипа, който ще бъде изпратен на място). Добре е хората да ограничат досега с умрелите птици с незащитени ръце и да не ги местят. При досег с птиците задължително да измият ръцете си. По време на лов е важно да се спазват установените мерки за биосигурност и ловците да не влизат в контакт с домашни птици след завръщането си от ловните излети, припомнят епидемиолози.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Срещу заболяването инфлуенца тип А при птиците няма ваксина, напомнят експерти по заразни заболявания. За превенция на разпространението на болестта през ноември 2020 година изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за отглеждане на птиците само в закрити помещение в есенно-зимния период, през който е характерно възникването на заболяването. Важно е също стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.

Последното огнище на болестта бе открито преди дни в птицеферма в Славяново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов