За девета поредна година във В. Търново ще стартира екопроектът „Моята градинка“

Мисия

08-02-2021, 15:37

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За девета поредна година Община Велико Търново обявява екопроекта за облагородяване „Моята градинка”. Инициативата дава възможност на великотърновци да превърнат пространствата край жилищните сгради в красиви кътове със зеленина и цветя, които ще им бъдат осигурени безплатно.

Молбите за залесяване на терените общинска собственост ще се приемат от 9 февруари до 10 март. Участие могат да вземат всички собственици на имоти в старопрестолния град, включително и представители на етажната собственост, избрани по установения според нормативните изисквания ред.

Заявленията трябва да бъдат депозирани до деловодството на Община Велико Търново. В тях трябва да има описание както на избрания за облагородяване терен, така и на предпочитания посадъчен материал. Приложени следва да бъдат документ за собственост на даден имот, а ако сградата е в режим на етажна собственост - протокол от общото събрание на собствениците за избор на представител.

След приема на документацията ще бъде направен оглед на пространствата край сградите, а експерти и специалисти от Община Велико Търново ще преценят дали поисканите от великотърновци растителни видове са подходящи за засаждане на избраните места. Ако становището е отрицателно, дръвчетата, храстите и цветята ще бъдат заменени с други.

Проектът за създаването на малки цветни и зелени площи „Моята градинка” стартира през 2013 г. Оттогава досега са облагородени над 150 обществени зони и междублокови пространства по идеи на гражданите. Засадени са 4500 цветя и храсти, както и над 210 дръвчета.

Допълнителна информация великотърновци могат да получат от общинския отдел „Околна среда”, на телефон 062/619-502.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)