Над 250 хил. лв. е заложила Община Горна Оряховица за 2021 г. в подкрепа на младите семейства и децата

Мисия

09-02-2021, 08:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

 

Над 250 хил. лв. са средствата заложени от Община Горна Оряховица в бюджета за 2021 г. в подкрепа на младите семейства и децата. И през настоящата година общинското ръководство продължава политиката си за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. За тази цел в бюджета са предвидени 15 хил. лв. Със същата сума през 2021 г. ще бъде финансирана Програмата за насърчаване на творческите заложби на децата с изявени дарби в областта на науката, изкуството и спорта. От миналата година тези средства са увеличени.Община Горна Оряховица е една от малкото общини, които заделят средства в бюджета си за стимулиране на деца, показали високи резултати в национални и международни състезания и конкурси.
10 хил. лв. са предвидени в подкрепа на млади лекари и медицински сестри от МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Отделно са заделени близо 720 хил. лв. за ремонти в болницата и 163 хил. лв. за оборудване.
И през 2021 г. ще продължи еднократното подпомагане на семейства с новородени деца, като за тази цел са предвидени 36 хил. лв. Ще се направят и основни ремонти в двете детски ясли на стойност от 180 хил. лв.
За да подпомогне младите семейства, тази година общинското ръководство реши да отпадне таксата за потребителите на детската млечна и преходна кухня и услугата вече става безплатна. Разходите по предоставянето й ще бъдат поети от общинския бюджет.
До сега близо 50 семейства са ползвали услугата млечна и преходна кухня, но се очаква броят им да се увеличи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)