Инж. Добрев подписа договора за изпълнение на проекта "Патронажна грижа + в община Горна Оряховица"

Мисия

10-02-2021, 18:28

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 10 февруари 2021 год. инж. Добромир Добрев подписа от името на Община Горна Оряховица, административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 година за проектно предложение BG05M9OP001-6.002-0019 „Патронажна грижа + в община Горна Оряховица”, на обща стойност 539 340,14  лева, които представляват 100 % безвъзмездна финансова помощ.
 Главната цел на проектното предложение е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19. 
 Проектът се реализира чрез две основни дейности:
 Дейност 1 „Патронажна грижа” (Направление 1)
Патронажната грижа се фокусира върху предоставяне на грижа и подкрепа за хората в напреднала възраст в тяхната домашна среда. Услугите които ще се предоставят на потребителите на база индивидуалните им потребности ще се осъществяват по график. Патронажната грижа ще включва комплекс от услуги като: - помощ в дома, която включва дейности като почистване, пране, социални контакти и др.; - медицински услуги, недублиращи тези предоставяни по НЗОК - мерене на кръвно, поставяне на инжекции, смяна на превръзки, контрол върху приема на лекарства и др.; - психологическа подкрепа, насочена към възстановяване и социална интеграция, която ще създаде възможности за водене на самостоятелен и независим живот, да изпълняват социално значими роли и да бъдат активно участващи и допринасящи граждани в обществения живот. - доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите). Дейността ще усъвършенства и подобри достъпа и услугите в общността за хора, които поради различни ограничения от здравословен характер са изключени от социалния живот и са в риск от включване в институционален тип грижи, както и са изложени на риск от заразяване с COVID-19. Патронажна грижа ще допринесе за разширяване на социалните услуги, предоставяни в общността и за подобряване качеството на живот на хората от уязвимите групи и/или техните семейства.
Дейност 2 „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности” (Направление 2)
В условията на глобалната пандемия, предизвикана от разпространението на Covid 19, персоналът на социалните услуги „държавно делегирана дейност” е изложен на огромно натоварване, причинено от усложнените условия на работа. Подкрепата, която ще бъде оказана по проекта, се изразява в допълнително назначен персонал в социалните услуги. С назначаването на допълнителен персонал, ще се осигури възможност за плавно протичане на работния процес, координация на човешките ресурси, съобразена с изискването за ограничаване на контактите между лицата и спазване на необходимата дистанция. За подкрепа на назначения, персонал ще бъдат осигурени необходимите лични предпазни средства. Ще се въведат допълнителни мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги, с цел предоставяне на защитена среда за лицата. Персоналът и потребителите на услугите ще бъдат тествани при нужда за COVID-19.
Срокът на изпълнение на проекта е 14 месеца.
Изпълнението на дейностите по Проектното предложение ще стартират, както следва:
Направление 1 от 03.04.2021 година, с продължителност 12 месеца.
Направление 2 от 09.02.2021 година, с продължителност 12 месеца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов