МОН : Тестването на учениците ще е по желание, целта е „моментна снимка“ на заразените в училище

Животът

11-02-2021, 10:22

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министрите на здравеопазването и образованието, представители на асоциацията "Родители", на Национална мрежа за децата и на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система проведоха среща по повод на проучването сред родителите относно нагласите им към възможността учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест, съобщават от Министерството на образованието и науката.

По време на разговора са били обсъдени най-често задаваните въпроси в последните дни от страна на родителите. Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи "моментна снимка" на заболяемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от първи до 12-и клас". То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст, информират от МОН.

За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия - съответният класен ръководител и директор на училище.

В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов