Ученици от горнооряховски училища бяха отличени от инж. Добромир Добрев и Димитър Николов за добрите си дела

Мисия

11-02-2021, 13:24

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ученици от Горна Оряховица, извършили добри дела през учебната 2019/ 2020 г. бяха отличени с плакети и грамоти. Наградите, присъждани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН), връчиха кметът инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Димитър Николов. Конкурсът се нарича „Вестители на доброто“. За да бъдат спазени противоепидемичните мерки, не бе организирана традиционната обща церемония по награждаването, а кметът, председателят на Общинския съвет и заместник-кметът Пламен Мадемов, който е и председател на МКБППМН, отидоха на място в част от училищата.
В СУ „Вичо Грънчаров“ бяха отличени доброволците от Младежкия червен кръст. Клубът им, който се ръководи от Даниела Кенарева, участва в информационната кампания във връзка с Европейския ден на донорството и трансплантацията, организиран от Министерството на здравеопазването, в съвместни дейности с Държавна агенция „Закрила на детето“, с Българския червен кръст, МОБАЛ „Стефан Черкезов“, с Пожарната и Общината в Горна Оряховица.
Учениците проектират и издават различни информационни материали, насочени към здравословен начин на живот, здравеопазване, профилактика на социално значими заболявания, първа помощ и др.
За добрите си дела бяха отличени и ученици от СУ „Георги Измирлиев“. Наградени бяха учениците от II “б” клас с класен ръководител Лидия Блажева, които събраха и дариха Светла Гогева от Драганово - първата приемна майка в общината, и нейните деца 487 лв. Децата от II “г” клас с класен ръководител Ваня Радева и V “г” клас с класен ръководител Мария Алипиева пък организираха базар с ръчно изрисувани картички. Събраните 155 лв. са преведени на „Българската Коледа”. Президентът на Република България Румен Радев изпрати почетна грамота до Гимназията, в която благодари за подкрепата, оказана от горнооряховското училище на кампанията.
Момчетата и момичетата от III “а” клас с класен ръководител Славка Стефанова и каките и батковците от VIII “в” клас с класен ръководител Санка Аврамова дариха дрехи, материали за рисуване и лакомства на своите връстници от Училището за изкуства и занаяти за социално слаби деца в Русаля. Децата от IV “б” клас с класен ръководител Валентина Стоева участват в редица благотворителни кампании: изработват картички и сурвакници за благотворителния коледен базар; събират продукти за приюта на отец Иван; събират капачки в акцията „Капачки за бъдеще“; участват в благотворителна акция в приют за безстопанствени кучета в Шемшево.
Учениците от VI “г” клас с класен ръководител Димо Иванов, участваха в благотворителен базар. Събраните 410 лв. бяха предоставени на „Българската Коледа“. Награди имаше и за VII “в” клас с класен ръководител Аспарух Костов и VIII “а” клас с класен ръководител Кремена Петърчева, които участваха в базар на домашни сладки, а събраната сума в размер на 520 лв. бе изпратена в помощ на дете с онкологично заболяване от Габрово.
Единадесетокласниците от „а“ паралелка с класен ръководител Мария Димитрова участваха в благотворителна инициатива за даряване на дрехи, сладки и коледни играчки за потребителите на Центъра за настаняване от семеен тип в Горна Оряховица. Ивана Петрова XI “a” клас организира кампания за построяване на спортна площадка в двора на бившето училище „Хаджи Викентий“ в Първомайци, заради което й бе присъдена индивидуална награда. Учениците от Ученическия съвет при СУ „Георги Измирлиев“ участваха в кампания по набиране на средства за Българската асоциация на онкоболните, на която предоставиха 541 лв. 
Инж. Добрев, Димитър Николов и Пламен Мадемов посетиха и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Неговите ученици от IV ”б” клас с класен ръководител Марияна Стоянова участваха в благотворителната акция под надслов „Да помогнем на човек в нужда“ чрез изработване на коледни картички, с които се включиха в Коледния благотворителен базар. Събраните средства бяха дарени за лечението на тригодишната Анна Паздеркова от Велико Търново, която е с детска церебрална парализа.
Учениците от VII „а“ клас с класен ръководител Спасиян Иванов организираха благотворителен базар по повод Сирни заговезни. Събраните 500 лв. бяха дарени за ремонт на църквата „Св. Никола“ в Горна Оряховица. Учениците от VII „б“ клас с класен ръководител Мария Киселкова в навечерието на Коледа организираха благотворителна акция под надслов „Да помогнем на човек в нужда“. Децата предложиха разнообразни коледни сладки, питки, баници и показаха завидни кулинарни умения, с които спечелиха сърцата на своите съученици и се превърнаха в посланици на доброто. В края на благотворителната акция бяха събрани 615 лв., които бяха дарени за лечението на тригодишната Ани от Велико Търново.
Личните си благодарности към децата, техните учители и родители изказа кметът инж. Добромир Добрев. Благодаря ви, че намерихте време и сили да се включите във всички тези благородни каузи. Вярвам, че ще продължите с добрите си дела и че примерът ви ще бъде заразителен. Днес повече от всякога се нуждаем от доброто, каза инж. Добрев.
Една източна мъдрост ни напомня винаги да благодарим, че сме от позицията на даващия. Благодарим ви, че участваме в тази приятна церемония. Когато имате справедлива кауза и застанете зад нея, никога няма да бъдете сами. Разпръскващият светлина никога не остава на тъмно, продължавайте с добрите дела, поръча на учениците и Димитър Николов.
Предстои церемонията по награждаването на ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ и ОУ „Иван Вазов в Горна Оряховица и ОУ „Елин Пелин“ в Първомайци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов