За пръв път конкурсът за директор на МДТ „Константин Кисимов“ беше обществено достъпен

Мисия

14-02-2021, 09:06

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трима бяха кандидатите, един спечели гласовете на комисията

За пръв път Министерството на културата излъчи запис в Ютуб на конкурса за директор на МДТ „Константин Кисимов“. Трима кандидати трябваше в рамките на 10 минути да презентират концепцията си развитието на културната институция, след което да отговарят на въпросите на членовете на комисията.

По реда на жребия първи на горещия застана настоящия директор Васил Вълчев. Той наблегна на спецификата на театъра, който съчетава в себе си два отдела – музикален и драматичен, разви намеренията си за повече турнета и разширяването на маркетинга, както и използването на пакетния принцип на продажби на билети.

Вълчев понесе критика от председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който беше член на комисията, че репертоарът на МДТ е с „нафталинен вкус“. „Във Велико Търново има сграда на театър, но няма театър. Няма как да привлече младите актьори да дойдат да играят в представления като „Асеневци“. – каза Мутафчиев.

Друг член на комисията – Боряна Сечанова, попита Вълчев защо няма художествени ръководители на двата състава – музикален и драматичен. Представители на синдикалните организации пък попитаха настоящия директор как осъществява турнетата, тъй като имало сигнал за натиск върху артистите от други театри.

Васил Вълчев беше категоричен, че всички артисти спазват мерките и никой не е принуждаван да участва в представления против волята си. Не е допусната масова заболеваемост от Ковид в театъра, а е имало само епизодични случаи. Настоящият директор очерта кадровите проблеми в институцията – 11 са драматичните артисти със средна възраст 48 години; 34 години е средната възраст при солистите, които са 10; при 28 души оркестър средната възраст е 52 години; 40 години е средната възраст при хора от 18 човека. Балетът е само от 6 човека, като Вълчев подчерта, че целта му е средната възраст там да стане 24 години.

Репертоарните намерения на настоящия директор са да направи мюзикъл по Алековото произведение „Бай Ганьо“, като е разговарял с режисьора Юрий Дачев и с младия композитор Марий Дяков. Нова възстановка на „Травиата“, с която състава да участва в летния фестивал „Сцена на вековете“ е друго намерение на Вълчев.

„От 20 години познавам работата във великотърновския театър, това е уникален театър. Затова Министерството на културата трябва да подкрепя неговата автентичност и самобитност. Нужен е ръководител, който го познава и обединява артистите, което е много трудно.“ – каза режисьорът Бойко Илиев, който беше член на комисията по избор на директор на МДТ.

Вторият кандидат по силата на жребия беше актьорът Милен Димитров. Той е роден през 1970 г. в Горна Оряховица. Завършил е ВИТИЗ в класа на Стефан Данаилов, а по настоящем работи в театъра в Шумен. Има над 50 роли и е режисьор на спектакъла „Излезе ангел от мъглата“.

Димитров беше критичен към продукцията на великотърновския театър като цяло. „Успешните периоди на театъра се дължат на музикалния му състав, там е систематизирана публиката. Това състав все още има признаци на дишащ организъм, но има проблеми в оркестъра. Трябва да отглеждаме публика и да се съсредоточим към най-малките, правейки детски мюзикъли.“ – каза при представянето на концепцията си Димитров. Според него великотърновският театър не е интересен за младите режисьори, а за година не могат да се поставят повече от две музикални и две драматични заглавия – толкова бил капацитетът му. „Снощи бях на една негова постановка и не можах да я догледам.“ – каза критично актьорът.

Милен Димитров не успя да отговори на въпросите на изпитната комисия как ще формира екипа си, как ще намери баланс между драмата и оперетата и има ли вече хора, с които да работи като директор. „Драматичната част е несъществуваща и там трябват много усилия. През първата година залагам на камерни заглавия, защото изцяло работата ще е свързана с реорганизация. Няма да е фатално да се разделя с част от хората там, защото те са пенсионери. Гледах „Прилепът“ с едно прекрасно сопрано – Симона Колева, и до нея актьор, който не се справя. И обратно – оперетни артисти играят в драмата. Там виждам едни хора, които нямат желание да работят.“ – каза още Димитров.

Георги Симеонов е третият кандидат за директор на МДТ „Константин Кисимов“. Той е работил в Софийската опера, в Германия, бил е на свободна практика, съветник на председателя на БАН, както и като артистичен директор в Русенската опера. Магистър е оперна режисура и е специализирал при Франко Дзефирели.

Симеонов беше най-обширен при представянето на своето виждане на бъдещето на великотърновския театър. „Там има много талантливи хора, които искат за работят. Целта е да станат още по-популярни и аз ще работя в тази посока.“ – започна Симеонов. Той подчерта, че ще разчита в работата си настоящия състав на МДТ. Според него „Принцесата на цирка“ е заглавие, което трябва да остане в репертоара и да се налага.

Георги Симеонов посочи, че би желал в МДТ за прът път да се постави оперетата „Джудита“, която е колоритна и изпълнена с испански ритми. Друго заглавие в концепцията му е „Крадецът на праскови“. „Къде, ако не във Велико Търново да се постави това заглавие? За малките зрители предвиждам „Ян Бибиян“ и „Шегобишко“. Две пиеси от световната класика също са в плановете ми – „Дългият път на деня към нощта“ и една на Тенеси Уилямс. Годината ще завърши с „Царицата на чардаша“. – каза пред комисията Симеонов.

Режисьорът демонстрира запознатост със състоянието на МДТ, като подчерта, че за последните три години е с близо половин милион лева на минус. „Няма професионално щастие без лично щастие. Да, това са артисти, но има един социален минимум, с който трябва да се съобразим. Това води до напрежение. Въпросното състояние е довело и до общата атестация на институцията, което е оценка 68 – една от най-ниските за театри в страната. Община Велико Търново не заслужава това.“ – коментира Симеонов.

За свой екип той посочи като музикален ръководител маестро Владимир Бошнаков и като театрален ръководител Силвия Шекилова.

В концепцията на Георги Симеонов е застъпена още разработката на съвременен сайт на театъра, смяната на тежките монолитни декори с модерни с цел оптимизация на разходите и улесняване при турнета.

В края на изпитната сесия комисията класира един кандидат за директор на МДТ „Константин Кисимов“, чието име ще бъде оповестено в близките дни.

 

Конкурсът може да видите на :

https://www.youtube.com/watch?v=dl1-HFIM8uc&fbclid=IwAR1gcCBG--Nv7z6xXHldo0GOMI3oCHcb6w9NqpUEqVN3wuJ8H-C9vBuRPMs

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов