Книжката „Във виното е истината“ разкрива любопитни факти и вдъхновяващи афоризми за божествената напитка

Велико Търново Лайф

14-02-2021, 16:03

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В месеца на любовта и виното, вдъхновяващи цитати и афоризми на велики умове за божествената напитка, може да откриете в новата луксозна книжка „Във виното е истината“, излязла наскоро на книжния пазар. Подписана е от Плиний Стари, като зад този псевдоним стои писателят Асен Сираков- дългогодишен ценител, и тънък познавач на виното.

В краткото обръщение към читателя авторът прави уговорка, че книжката не е „ръководство за правене на вино (за което съществува науката Енология), а помагало, което да разшири кръгозора на любителя и почитателя на хубавото вино“.

Оказва се, че след толкова специализирана литература за виното, от тази книга може да научите съвсем  нови неща. В уникалното по рода си „помагало“  ценителите на виното могат да открият любопитни факти и практически съвети, които са слабо известни, но много ценни. Тези, които не са изкушени от гроздовия елексир, след като прочетат книгата, навярно ще преосмислят отношението си към него и чашата вино ще стане неразделна част от трапезата им.

Книжката е обособена в няколко тематични раздела. Главата „Знаете ли че“ направо ще ви изненада! Читателят ще научи колко древно е винопроизводството, какво е благотворното влияние на виното върху организма, тънкостите при сервирането и консумацията му, особености на младото и отлежало вино,  и още, и още...

В друг раздел авторът е издирил и събрал ценни сведения за традициите на винарството у нас, вековни рецепти, съвети за поддържане  на съдовете за вино от старинни земеделски книги. Тайните как да си направите в домашни условия бяло и червено вино, и пелин от ароматни билки, със сигурност ще ви заинтригуват.

Ще се запознаете и с „жаргона“ на виното - специфичните термини, които съпътстват производството, сервирането и консумацията на вино.

А може ли да се пълнее от консумация на вино, защо от някои видове вина боли глава, какво е десертно, и какво е таниново вино?

В специален раздел е събрана вековна мъдрост, посветена на виното.  В него ще откриете, че през вековете великите умове не само не са били равнодушни към божествената напитка, но и са се вдъхновявали от нея. Какво ли вино е опиянявало прочутия персийски лекар и философ Авицена, за да възкликне: „Отлежалото вино принадлежи към лекарствата, а не към напитките!“

Изданието лесно се превръща в ежедневен спътник на своя притежател и винаги може да го вдъхнови с афоризъм или да му припомни практически съвет за сервиране и консумация.

Изданието се предлага в четири варианта на художествено оформление на корицата и е подходяща, освен за лична употреба, така и за изискан подарък особено в месеца на виното и любовта.

От издателството обмислят уникалната книга да бъде представена през следващите месеци във Велико Търново.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)