800 000 лв. ще са необходими за възстановяването на църквата „Св. св. Кирил и Методий” в Търново

Мисия

15-02-2021, 17:34

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Със задачата се нагърбиха депутатът Станислав Стоянов, експерти и съмишленици

Днес пред журналисти във Велико Търново депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов представи конструктивния и архитектурен проект за реконструкция и възстановяване на църквата „Св. св. Кирил и Методий” в квартал „Варуша”. „Това е много важна стъпка в реализиране на моята лична кауза – един от най-красивите храмове в историческата и духовна столица на България да възвърне подобаващия си блясък и величие. Предстои проектът да бъде внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ и Великотърновската Митрополия.“ – подчерта Стоянов.

Около 800 000 лева ще са средствата, необходими за ремонтните и възстановителни дейности, за финансирането ще се търсят различни варианти – кандидастване по проекти, партньорство с Община Велико Търново, дарителски акции и др.

Тази година се навършват 170 години от построяването на храма и 140 години от кончината на Колю Фичето – строител, архитект и ктитор на църквата, и това е повод да се направи още една крачка към неговото възстановяване.

Депутатът изнесе любопитни и не толкова известни факти за храма, като този, че двата купола, които са били съборени по време на разрушителното земетресение през 1913 година, всъщност символизират двамата братя – първоапостолите св. Кирил и св. Методий. Мястото не е случайно, тук е имало тракийско оброчище, върху което в последствие е бил изграден късносредновековен малък храм, посветен на свети Атанасий. Той е закрилник на преселниците, а именно такива са били хората, дошли в т.нар. Кошарска махала от околните балкански градчета. Именно тяхна е инициативата за построяването на християнска църква.

„По стечение на обстоятелствата, аз също съм преселник във Велико Търново, роден съм в Свищов, и за мен ще бъде чест да продължа родолюбивото дело, подето от старите търновци. От 10 години съм член на църковното настоятелство на храма, който, освен своята забележителна история, е и с уникално разположение, защото се вижда от почти всички краища на града. Изготвянето на проектната документация беше финансирана с 10 000 лева, набрани с мои лични средства и помощ от родолюбиви приятели съмишленици. Съобразихме се с всички препоръки на НИНКН, за да бъде възстановен храмът в напълно автентичния му вид. С тази кауза продължавам своята дейност по реализиране на различни родолюбиви инициативи във Велико Търново, региона и страната, защото съм убеден, че народ, който не тачи историята си, няма бъдеще.“ – допълни Станислав Стоянов. Той представи и отчета си за работата си като народен представител за периода 2019-2020 година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов