Портрет на проф. д-р Асен Златаров дари на търновската Езиковата гимназия художникът Янко Янков

Мисия

16-02-2021, 13:08

Снимка:

Езикова гимназия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Портрет на проф. д-р Асен Златаров дари на търновската Езиковата гимназия художникът Янко Янков. Създаването му отнело на твореца близо 3 месеца. Рисуван е по снимки на учения, запазени от неговото семейство. Новият портрет е с размери 150х110см. и се намира във фойето на училището между първите два етажа. Янко Янков е роден в Горна Оряховица, завършва живопис във ВТУ. Работи в областта на класическата и модерната живопис. Дарението му е по повод 63-тата годишнина от създаването на елитното великотърновско училище, която се отбелязва днес. На тържеството, заради мерките срещу разпространението на коронавируса, присъстваха по двама ученици от паралелките от 8 и 12 клас. Уважиха го председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и ст. експертът по чужд език и майчин език в РУО Вера Петрова. По традиция пред барелефа на проф. д-р Асен Златаров бяха поднесени цветя. Букети красят и пространството пред новия портрет на патрона.

Близо 30 са учениците, удостоени с Почетната грамота "Асен Златаров". Те са записали постижения в значими научни, спортни и културни конкурси и състезания. Отличени са и 10 активисти на Ученическия съвет.

Грамоти получиха и учениците, присъединили се към националната кампания" Купи една книга, дари я на своето училище". По случай патронния празник на училището до дни предстои да излезе и първият електронен брой на вестник "ПЕГ-гласът". Списването му започва преди близо 20 години от възпитаници на гимназията.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов