Васил Левски основава комитет в Горна Оряховица по време на третата си обиколка из България

Мисия

18-02-2021, 14:42

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ръководството на Община Горна Оряховица се поклони пред живота и делото на Васил Левски. Пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя в чест на 148-та годишнина от обесването му от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и от председателя на Общинския съвет Димитър Николов. Заради наложените противоепидемични мерки, традиционната церемония в памет на Левски бе отменена и честването бе по-малък мащаб.
Васил Левски е първият, който достига до идеята, че революционната борба на едно бъдещо въстание, трябва да не бъде извън пределите на отечеството, а да се пренесе във вътрешността, в земята, както казва той, където ще се лее кръвта. Това въстание трябва да се организира от всички българи, от всички социални групи. Българският народ в тази борба трябва да разчита най-вече на собствените си сили, в които в това време никой не вярва. Васил Левски се заема с тази нелека задача и за броени години, той успява да създаде стотици селски и градски комитети в цяла България, в рамките на няколко обиколки, разказа пред присъстващите на честването заместник-кметът Пламен Мадемов. Един от тези комитети е създаден в Горна Оряховица по време на третата обиколка на Левски, започнала през май 1870 г. В местния комитет се включват много пламенни и родолюбиви дейци, изключително активни представители на различните съсловия новия тогава град Горна Оряховица. Този комитет след смъртта на Апостола успява да възвърне не само своята дейност, но и да я разгърне до такъв мащаб, че в навечерието на бунтовната 1876 г Горна Оряховица да се превърне в една от четирите столици в подготовката за Априлското въстание, каза още Пламен Мадемов. И днес, близо век и половина по-късно, когато ние можем да вървим свободно в своя град и в пределите на своето отечество, най-малкото, което можем да направим в знак на признателност към Васил Левски и към неговото дело е да дойдем при паметника на Апостола и да му кажем - благодарим ти Апостоле и поклон, завърши заместник-кметът.
Пред паметника на Васил Левски бяха поднесени цветя и венци и от патриотични организации, политически партии, деца от детски заведения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов