Наръчник в помощ на земеделците при кандидатстването им за директни плащания

Животът

20-02-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министерството на земеделието публикува Наръчник за подпомагане на земеделските стопани при кандидатстването им за директни плащания за тазгодишната кампания.
Основните изисквания за финансово подпомагане, както и условията, на които трябва да отговорят стопаните, за да си получат субсидиите.

За кампания 2021 всички кандидати за директни плащания трябва да са регистрирани земеделски производители.
Регистрация не се изисква при кандидатстване само по схемите за преход на национална помощ, освен това земеделците заявяват, че субсидиите трябва да отговарят и на изискванията за активен фермер, припомня агроведомството в документа.

Понятието активен фермер беше въведено в предишният програмен период и е задължително за всички страни членки, за да се избегне предоставянето на финансова помощ на физически лица и фирми, чиято селскостопанска дейност е незначителна и маргинална.

Затова и в регламента за директните плащания е определен негативен списък от лица, които не са активни земеделски стопани.
Изискванията за активен фермер не се прилагат само по отношение на земеделци, които за предишна година са получили директни плащания под левовата равностойност на 3000 евро. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)