Как лекарите ще се отчитат за поставените ваксини

Животът

20-02-2021, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Стартира разпределението на постъпващите дози и поставянето на ваксини при общопрактикуващите лекари (ОПЛ). Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие правилата, по които на общопрактикуващите лекари ще бъдат заплащани по 10 лв. за всяка апликация на ваксината.

На интернет страницата на НЗОК, в линк „За договорните партньори“, подлинк „За ОПЛ“, рубрика „Софтуер“, са публикувани уточнения за отчитането на амбулаторните листове на изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) за извършените имунизации срещу COVID-19, които може да видите ТУК.

Имунизацията срещу COVID-19 може да бъде включена в имунизационния паспорт на всеки гражданин в частта „Препоръчителни имунизации“.

Междувременно, здравните служби отчитат отлив на желаещи във втората и третата фаза на ваксинационната кампания. Това наложи преждевременен старт на четвъртия етап.

Според Агенцията по лекарствата през последните дни у нас са пристигнали значително повече ваксини. На този фон обаче малък процент от хората във втората и третата фаза са заявили желание за имунизация.

В четвъртата фаза са включени 1 800 000 пенсионери и 300 000 хронично болни. Преди поставянето на ваксина всеки желаещ да се имунизира задължително се преглежда от специалист.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов