Търси се най-тежкия коч на България, наградата е 1 000 лв

Мисия

20-02-2021, 11:26

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организаторите на Деветия Национален събор на овцевъдите в България, който ще се проведе от 6-ти до 9-ти май край Петропавловския манастир във Великотърновска област, отново обещават незабравими атракции. Съборът представя поминък, традиции и фолклор – българско, истинско преживяване за цялото семейство.

Първото състезание е за най тежкия коч в България. През 2019 г. това бе расовият Джеки от порода Черноглава плевенска, който със своите 151 килограма спечели на своя стопанин 1000 лв. И сега наградата е атрактивна. Състезанието за най-тежък коч ще се проведе в последния ден - на 9 май (неделя) от 11:00 ч. край Петропавловския манастир. В него могат да участват всички стопани, които притежават добре гледани овни, независимо от породата. Победителят ще бъде определен безпристрастно, единствено и само от кантара. Наградата за фермера, собственик на най-тежкия коч е 1000 лв.

Събитието предлага : Фермерски пазар; Кулинарни зони и чевермета; Етно атракции за цялото семейство; Традиционни занаяти и музейни експозиции; Нестинари, народни веселби и хоротеки; Гергьовско надиграване.

В рамките на събота ще се проведе и Деветият Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Предвидени са изложения на чистопородни овце и кози,  на селскостопанска техника и оборудване, на овчарски кучета, конни атракции и състезания с коне – тежковози, демонстрации и състезания по стрижба, доене и обезкостяване. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов