Разкриват в областните градове денонощни ваксинационни пунктове - velikotarnovo.utre.bg

Разкриват в областните градове денонощни ваксинационни пунктове

21 февруари 2021, 15:35 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

„Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция са хиляди. Затова обмисляме възможността и през работните дни, в определен часови диапазон, да осигурим „зелени коридори“ за ваксинация.“ Това съобщи пред медии министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Днес Министерството на здравеопазването ще даде допълнителни указания към 28-те регионални здравни инспекции, за да може на местата с много желаещи, да се работи извънредно, а при необходимост - и денонощно. Целта е на всеки гражданин, който иска да получи ваксина, да му бъде осигурен бърз достъп. По тази причина на заместник-министрите на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е разпоредено да посетят ваксинационни пунктове в страната и да съдействат за оптимизацията на процеса.

„Благодаря на всички, които повярваха в науката и организацията и избраха ваксината. На скептичните ще кажа: Българи, надеждата е във вашите ръце, решението е ваше. Моля, повярвайте на науката и на лекарите“, апелира проф. Ангелов.

От трети март ще заработи електронният регистър, чрез който гражданите ще заявяват в кой от близо 320-те ваксинационни кабинети в страната, кога и с каква ваксина желаят да бъдат имунизирани. Изборът на ваксина е обвързан с наличните в страната количества от съответните лекарствени продукти, което означава – със спазването графика на доставките от страна на производителите. Това обясни здравният министър в отговор на журналистически въпрос относно стартирането на „електронната регистратура“.

Проф. Ангелов опроверга тиражираните публично мнения за ниската ефикасност на оксфордската ваксина: „Категорично не е вярно. Ваксината на Astra Zeneca дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване, което означава, че медицинският ефект с тази ваксина, както и с всички останали, ще бъде постигнат.“

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета