Ученици от ПГСАГ „Ангел Попов“ с награди от два национални конкурса

Животът

22-02-2021, 15:07

Снимка:

ПГСАГ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Специалната награда на Кмета на град Варна бе присъдена на Кристина Георгиева Статева, ученичка в XII клас, специалност „Строителство и архитектура“ във връзка с Х Национален ученически конкурс „Български архитектурни паметници в макети“.

Уменията на Кристина Статева, под менторството на своя преподавател - арх. Мартин Лазаров, бяха отличени измежду 45-те творби, участвали в конкурса, от общо 22 града.

Целта на конкурса е да се засили интереса на учениците към българската история, в частност към архитектурните паметници, изградени преди и след Освобождението - 1878г. Тематичното направление на таз-годишния конкурс беше „Архитектурни паметници по българското Черноморие“. Участието на двана-десетокласничката, която иска да учи и да се занимава с архитектура, се състоеше в изготвяне на макет в мащаб 1:100 на сградата на хотел „Москва“ (улица „Цариброд 10“, град Варна), построена през 1910 година по проект на арх. Манол Йорданов.

След построяването си, хотелът е обзаведен съгласно тогавашните модни тенденции с големи двойни легла с месингови решетки; югоизточни стаи с гореща и студена вода, което е същинска новост за времето си. На първия етаж са били разположени кафене, сладкарница и търговски или занаятчийски дюкяни, характерни за улица „Цариброд“.

Йоана Иванова, 11 клас се класира на второ място в категория „Рисунка“ и Никол Трайкова, 11 клас, е на трето място в категория „Приложно изкуство“ от националния конкурс „Моите детски мечти“, организиран от МОН и Националния дворец на децата. И двете момичета изучават специалност „Интериорен дизайн“. Техен ръководител е г–жа Даниела Петрова, старши учител практическо обучение. Отличените участници са използвали въображение, креативност, приложили са иновативни техники.

Целта на конкурса е да се стимулира детското творчество и въображение, дава се възможност децата да споделят своите мечти в областите литература, музика, изобразително изкуство и приложни изкуства.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов