Военният архив предлага за почетни граждани на Велико Търново 37 генерали

Мисия

24-02-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Държавният военноисторически архив предлага със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ посмъртно да бъдат удостоени 37 български офицери, родени в старата столица и произведени в генералско звание до 1945 г.

Предложението на директора на архива Светлин Радев е във връзка с предстоящия празник на града и 70-та годишнина на Военния архив и Държавните архиви, съхраняващи документалното наследство на Българската армия.

„Всеки от номинираните 37 офицери е родово, професионално и обществено свързан с Велико Търново, като наш дълг е да пазим спомена за тях и да им дадем полагащото се признание. Предложението е в духа на проявената последователност на ръководството на община Велико Търново за отдаване на дължимите признание, уважение и почит към великотърновци, допринесли с делата си за издигане авторите на старата столица.“ – това се казва в мотивите на отправеното предложение.

Сред предложените за званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ са имена като ген. – майор Сава Муткуров, ген. – лейтенант Никола Михов, ген. – майор Никола Недев, ген. – майор Иван Сарафов, ген. – лейтенант Иван Фичев, генерал от пехотата Константин Соларов и др. Техните имена са увековечени на така наречената Арка на генералите на входа на Старото военно училище във Велико Търново.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)