Предлагат две пролетни ваканции за учениците - velikotarnovo.utre.bg

Предлагат две пролетни ваканции за учениците

25 февруари 2021, 09:43 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

Необходимостта от промяната е мотивирана със силната натовареност на учениците

Нови дати за пролетната ваканция на учениците, предлагат от Отрасловия съвет в системата на средното образование.
Необходимостта от промяната е мотивирана със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда. 

Според действащата заповед на просветния министър сега пролетната ваканция за учениците от 1-и до 11-и клас е предвидена между 3 и 11 април. За зрелостниците почивката е с 5 дни по-кратка.

Отрасловият съвет в системата на средното образование предлага две ваканции. Първата - между 18 и 21 март, когато приключва първият цикъл на ротация на присъственото обучение. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да започне следващият период.

Новият график предлага втората част от пролетната ваканция да бъде от 29 април до 9 май. Със съчетаването на почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден, ще се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията.

Отрасловият съвет изразява надежда повече да не се затварят учебни заведения, както и да бъдат положени всички усилия за нормалното провеждане на държавните зрелостни изпити и на националното външно оценяване в четвърти, шести и десети клас.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета