Петокурсник от НВУ е носител на академичната награда „з-ти март“ на община Велико Търново

Мисия

25-02-2021, 13:32

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Паричната премия на наградата от 5000 евро курсантът ще вложи в продължаване на обучението си като магистър

 

Курсантът Красимир Йорданов от Видин, който следва пета година в специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво” в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново, е носител на тазгодишната Академична награда "Трети март" на Община Велико Търново. Красимир Йорданов е със специализация „Мотопехотни и танкови войски”. По време на следването си, е преминал и три мобилности по програмата "Еразъм +"- в Полша, Унгария и Словакия. Той сподели обаче, че мечтае да се развива като офицер в България, а не да прави кариера в чужбина. Кандидатствал във военния ВУЗ по съвет на своя дядо, който също е възпитаник на НВУ.

Паричната премия на наградата от 5000 евро курсантът ще вложи в продължаване на обучението си като магистър и ще подари скромна екскурзия на баба си и дядо си. "Смисълът на понятията "воинска чест и слава" за мен лично се свързва с това, че всяко едно момче и момиче трябва да се възпитават в този дух. Аз съм трето поколение военослужащ и съм закърмен с това", сподели още Красимир Йорданов. Той призна още, че е изненадан от наградата, която дължи на положения труд през петте години, на своите колеги и преподаватели.

Наградата се връчва всяка година на националния празник на отличник и талантлив възпитаник на НВУ.

Днес бе подписано и споразумение за взаимно сътрудничество между военния университет и Университета по хранителни технологии в Пловдив. Документът подписаха бриг. ген. Иван Маламов, началник на НВУ и ректорът на университета проф. д-р Пламен Моллов. Двата ВУЗ-а ще си сътрудничат в областта на войсковото хранене, приготвяне на храни, безопасност на храните и др. Обмислят се съвместни учебни програми, обмен на студенти и преподаватели и др. "Нашият университет може да бъде полезен в областта на храните, на тяхната технология, в логистиката, свързана с храненето, със съхранението на храни, с транспорта, можем да даваме добри решения", коментира ректорът на пловдивския ВУЗ проф. д-р Моллов.

Той допълни, че в момента в университета работят по създаването на нови продукти, които след ковид- пандемията да подобряват имунитета на хората. Става дума за разработки, които все още не са публикувани, свързани с технологията при подготовката на храните.

Същия ден във военния университет бе открита и първата по рода си научна конференция на тема: „Логистиката и обществените системи”. Научният форум е под патронажа на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Участниците са учени от български и международни университети, като част от тях участват онлайн. Във форума участват и обучаеми- студенти и курсанти от военния ВУЗ. Целите на научния форум са да се представят общотеоретичните и научно- приложни постановки, свързани с логистиката и ролята й за функционирането на обществените системи, да се открои ролята на логистиката в отделните сфери и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов