Голям брой желаещи в Еленските села да се ваксинират от мобилните екипи - velikotarnovo.utre.bg

Голям брой желаещи в Еленските села да се ваксинират от мобилните екипи

26 февруари 2021, 17:15 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Елена

Над 100 възрастни от десет села в Еленския балкан бяха ваксинирани вчера от два мобилни екипа на столичния център за Спешна помощ. Те са част от сформираните екипи на централно ниво от Министерството на здравеопазването и в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България ще осъществяват ваксинирането срещу COVID-19 на населението в отдалечените и труднодостъпни региони на страната. Организацията по осигуряване на мобилните екипи за имунизация  на желаещите е в изпълнение на Националния ваксинационен план на страната. В тази връзка министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се обърна с молба към кметовете на общини за предоставяне на информация за отдалечени и труднодостъпни райони, и за приблизителен брой на желаещите да бъдат ваксинирани.

Община Елена се възползва от възможността, която даде правителството, и с личния ангажимент на здравния министър се създаде за броени часове необходимата организация. С помощта на кметските наместници на селата бяха направени списъци на желаещите.

Балканската община е втора в страната по брой на населените места – 123, разпръснати в Балкана и повечето доста отдалечени от града. Достъпът на възрастните хора до ваксина е силно ограничен, даже невъзможен, тъй като личните им лекари са в Елена, трудно е и пътуването им до тях.

От РЗИ В.Търново осигуриха необходимите дози от ваксината „АстраЗенека“. Хората останаха доволни не само от стройната организация на имунизацията по места, но и от внимателното отношение на медиците от екипите. Разочаровани бяха само трима души, но по друга причина – апаратът за кръвно налягане показа по-високи граници и не биваше да се рискува със здравето им.

Желаещи да се ваксинират чрез мобилните екипи има и в останалите села на общината, а възрастните хора оценяват стартиралата организация като голям жест към тях от страна на здравното министерство.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета