29-годишен горнооряховчанин даде шанс за живот на трима пациенти - velikotarnovo.utre.bg

29-годишен горнооряховчанин даде шанс за живот на трима пациенти

27 февруари 2021, 14:33 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

29-годишен горнооряховчанин, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на хеморагичен инсулт, даде шанс за живот на  трима болни, след като близките му се съгласиха да даря органите му.

Донорската ситуация е реализирана благодарение на екипната работа на лекарите в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Младият мъж е бил приет с мозъчен кръвоизлив в реанимацията на общинската болница в Горна Оряховица. На 24 февруари, лекарите установяват клинични данни за мозъчна смърт, за което незабавно информират областният координатор по донорство д-р Сибила Маринова.

Пациентът е транспортиран в областната болница, където комисия от трима лекари, констатира мозъчната смърт.

Близките на младия мъж, който губи шанс за живот, решават да приемат той да стане донор и по този начин да бъдат спасени други хора, които се нуждаят от трансплантация.

На 25 февруари, тялото е транспортирано за експлантация от екип на болница „Лозенец“.

Единият бъбрек на младия мъж от железничарския град е трансплантиран на 48-годишен от Разград, като операцията е извършена в Александровска болница, съобщиха от лечебното заведение. Поради липса на подходящ реципиент, сърцето на горнооряховчанина е било транспортирано в Унгария по линията за сътрудничество с Евротрансплант. Черният дроб ще бъде трансплантиран на подходящ пациент в болница „Лозенец“.

Това е едва втората донорска ситуация в страната за 2021 г. Първата беше във Велико Търново, като донор стана 19-годишен младеж. Той даде шанс за живот на трима, сред които и 12-годишно момиче.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета