„Свищовски родови хроники“ на д-р Мария Тошева в каталога на Конгресната библиотека на САЩ - velikotarnovo.utre.bg

„Свищовски родови хроники“ на д-р Мария Тошева в каталога на Конгресната библиотека на САЩ

28 февруари 2021, 14:43 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Свищов

Лъчезар Тошев – синът на д-р Мария Тошева съобщи за Община Свищов, че още една нейна книга е включена в каталога на Конгресната библиотека на САЩ. Става въпрос за второто преработено издание на „Свищовски родови хроники“ от 2018 година.

 

Припомняме, че миналата година, през месец май името на д-р Тошева за първи път беше вписано в престижния Каталог с книгата посветена на първия министър на просвещението д-р Георги Атанасович.

 

Чрез двете си книги д-р Тошева успява не само да съхрани родовата памет на Свищов, но и да я популяризира извън границите на страната ни. Паметта за свищовлиите живели, работили и се борили за сбъдване на мечтите си ще бъде запазена под формата на този книжовен паметник. 

Той е и паметник за усилията на авторката, успяла да събере и запази от забравата на времето имена, снимки, истории и съдби на над 2000 свищовлии.

За съжаление, д-р Тошева не доживя да види този успех на своите дългогодишни усилия.

Чрез този неин труд, в каталога на Конгресната библиотека на САЩ се появи и името на Академично издателство „Ценов“ – Свищов, което показва пред света, че в Свищов както в миналото, така и днес продължава книгоиздателската  дейност. 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета