РИМ-Велико Търново съхранява креслото на княз Дондуков – Корсаков от Учредителното събрание

Мисия

03-03-2021, 09:23

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Креслото на княз Дондуков – Корсаков от Учредителното събрание съхранява Великотърновският музей. То е експонирано във възстановената зала на Учредителното събрание в музей „Възраждане и Учредително събрание“ в старата столица.

Креслото е изработено от дърво, кадифе, зебло, златни нишки и метал. Високо е 139 см, а размерите на седалката са 68 х 58 см. Стругованите задни крака над тапицираната седалка преминават в канелирани колонки, а между тях е тапицираната облегалка с извезан със златни нишки лъв наляво и завършваща горе с фриз и фронтон, украсени с резбовани флорални мотиви. Предните крака служат за опора на тапицираните подлакътници. Навсякъде тапицерията е прикована с бели кабъри.

РИМ – Велико Търново пази и студиен фотоапарат от началото на ХХ век. Той е с дървен корпус. Върху предната рамка е монтирана фирмена табела с надпис: „HOH & HAHNE FABRIK PHOTOGR APPARATE LEIPZIG”. Обективът е: "VOIGTLÄNDER" с фабричен № 95183. Две дървени касети и една подрамка за поставяне на стъклени плаки допълват задната рамка. Монтиран е върху масивен дървен трикрак статив.

Използван е в ателието на търновския фотограф Никола Стоянов Нанков (1880 – 1965 г.). С него са правени популярните снимки при обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 г.

Фотоапаратът също е експониран в музей "Възраждане и Учредително събрание".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов