Инж. Добромир Добрев: Днес е празникът на нашата Свобода

Мисия

03-03-2021, 11:14

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Уважаеми горнооряховчани,
Днес, на 3 март, отбелязваме Националния празник на България.
Вече 143 лета са изминали от онази 1878 година. Година знакова и динамична за целия български народ. Година първа от най-новата история на нашата Родина. В нея България отново се изправя на крака!
И аз, и Вие знаем колко трудно е било това. Българският народ няма икономически ресурс да постигне свободата си сам. Няма международна политическа подкрепа от Великите сили – за тях 500-те години мрак са превърнали българите в анонимна частица от Османската империя.
Но страхът, наслояван в умовете на десетки поколения, не успява да убие идеята за свобода. България винаги е имала своите будни българи, своите водачи и в Горна Оряховица знаем имената им. Дали извън пределите на отечеството, или тук, дали с книга, или с меч – тези българи крачат напред към мечтата за свободна България.
 Да – почти всеки дързък опит завършва с бесило. Такава е била съдбата ни. Да пожертваме своите велики герои, да потекат реки от кръв и да засеем пепелищата с бели кости – за да види светът, че тук на Балканите има народ изтерзан… и гневен!
В Освободителната война загиват хиляди хора, знайни и незнайни. В нашата българска земя намират смъртта си руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, сърби, черногорци, литовци... Хиляди българи умират рамо до рамо със своите освободители. Само от селищата на нашата община в Българското опълчение записват имената си 240 души, а знамето, излязло от ръцете на горнооряховчанки, се вее над Шипка и Шейново.
Заглъхнал е отдавна грохотът на битките. Земята е прибрала падналите си чеда…
Но днес не е денят за скръб, а празникът на нашата Свобода! Моят дълг, дългът на всеки, е да не позволим забравата да изличи спомена за героите, които ни я донесоха. Затова имената им са навсякъде – красят улици, училища, паметници, греят в съчиненията на нашите деца. Наследници сме на достойни хора, заради които днес имаме възможността да живеем свободно, да се радваме на труда си и да гледаме напред!
 
Поклон пред тях и честит Национален празник, българи!
  
Инж. Добромир Добрев
Кмет на Община Горна Оряховица 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов