Живопис на Никола Манев може да видите в ИЗ „Рафаел Михайлов“ от 10 март

Мисия

06-03-2021, 11:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията „Живопис“ на Никола Манев могат да видят жители и гости на Велико Търново от 10 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Никола Манев е роден на 28 август 1940 година в Пазарджик. Отраства в Чирпан. От 1962 година учи във френската академия по изящни изкуства и остава в Париж .

Организирал е повече от 140 самостоятелни изложби по света. Повече от 3000 негови творби са притежание на художествени сбирки в 30 страни. Пътува и посещава много райони на земята и трупа възприятия за своите художествени сюжети.

За творчеството му и настоящата изложба представяме резюмето на доц. Д-р Христо Харитонов: : Никола Манев дава път на мистериозното и приказното, на недосегаемото и фантастичното. Природата с нейните явления и парадокси са неговия художествено-изразен медиатор. Темите са разнообразни, но ги обединява романтичното им транскрибиране чрез цветове и фантастични форми. Гамата е мека и топла, успокояваща погледа и галеща душата, с изненадващо мобилизиращите понякога сини протуберанси.

Сполучливи са картините направени върху коркова основа-специфична и строго индивидуална техника на художника. Всяка една от картините е със свое собствена художествено възприемане от зрителя. Успява да предизвика сетивата, акто и да поведе диалог. А самовглъбяването е насладата, която даряват художествените произведения на Никола Манев.

Всеки сам да се убеди с показаните избрани творби на художника от колекцията на Историческия музей в Полски Тръмбеш.“

Изложбата в ИЗ „Рафаел Михайлов“ ще бъде отворена за посещения от 10 март и може да бъде разгледана до 10 април 2021 година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов