От 16 март НАП пуска предварително попълнените данъчни декларации

Животът

07-03-2021, 09:14

Снимка:

НАП

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Електронната услуга за предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица ще бъде пусната на 16 март, съобщиха от приходната агенция.

За първи път ще бъдат включени още данни за получени суми от наложени платежи и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, съобщават от НАП.

В момента пощенски оператори коригират подадени от тях данни в приходната агенция, за да се елиминират случаите, в които ЕГН на служител на юридическо лице е посочено като получател на суми по наложен платеж, а на практика изпращачи на пратките, съответно реални получатели на плащанията, са фирми.

В предварително попълнените данъчни декларации се включват доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, доходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии.

Предварително попълнените данни могат да бъдат редактирани или премахвани, като достъпът до услугата става или с безплатния персонален идентификационен код на приходната агенция или с електронен подпис, допълват от НАП.

Крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица е 5 май, заради празничните дни на Великден.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)