Проф. Костадин Ангелов: Пътят за излизане от кризата е един единствен и това е ваксината

Мисия

07-03-2021, 14:32

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Пътят за излизане от кризата е един единствен и това е ваксината. Тя е онази преграда, която стои между хората и епидемията. Затова искам да кажа на всички, че ако ваксината е надеждата, то надеждата е във вашите ръце“, сподели проф. Костадин Ангелов по време на първата си среща с медиите във Велико Търново и региона.

Той призна, че липсата на ваксини в момента е проблем за целия свят, но заяви, че българската държава няма да позволи която и да е фирма производител, колкото и мощна да е тя, дори за секунда да си помисли, че може да пренебрегва българските граждани. По думите му, всеки човек, който е получил първа доза от ваксината, трябва да е спокоен, че ще довърши имунизацията си с втората доза.

На 4 март заработи електронната система за записване за ваксинация. Тя е направена така, че върви съгласно разчетите за получаване на ваксини в страната. Интересът е много голям – само за няколко часа след пускането на платформата желанието си за ваксинация са заявили 10 000 българи, като над 400 от тях са от Велико Търново и региона, каза още министърът.

Проф. Ангелов сподели още, че в европейските страни все по-често се говори за т.н. „български модел“ за справяне с пандемията, при който с не толкова строги мерки се постигнати завидни резултати. Той обаче заяви, че и занапред ще се прилагат локални мерки там, където ситуацията го налага.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)