Стартира проектът „Равен достъп до училищно образование в условията на криза“

Животът

08-03-2021, 08:08

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Започна изпълнението на нов проект, с който Министерството на образованието и науката ще противодейства на риска от отпадане от образователния процес на деца и ученици в ситуация на обучение от разстояние.

„Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ е с бюджет 109 562 641,93 лева и ще продължи 35 месеца, а в него могат да участват всички държавни и общински училища.

Целта на новия проект е осигуряване на равен достъп за ученици от всички образователни етапи до виртуална класна стая, дигитална грамотност и качествено обучение в условията на продължителна епидемия и необходимост от обучение в електронна среда от разстояние.

С помощта на планирани обучения педагогическите специалисти ще придобиват цифрови умения и ще усвояват нови и иновативни методи за преподаване. Предвижда се и подпомагане на образователни медиатори, както и на родители на ученици за усвояване на умения за работа с дигитални устройства и електронни образователни платформи, което на свой ред ще подпомогне учениците в пълноценното им участие в обучението. В рамките на проекта ще бъдат закупувани и технически средства за ученици и учители.

Очаква се 477 718 ученици, учители, медиатори и родители да бъдат включени в проекта, като 210 000 участници ще придобият умения за обучение от разстояние, 37 718 ученици ще получат допълнително синхронно обучение и 140 000 ще бъдат подсигурени с достъп до обучение от разстояние в електронна среда.

Проектът се реализира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Повече за проекта можете да намерите на: https://www.mon.bg/bg/100925.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов