Присадиха черен дроб на две дечица благодарение на втората донорска ситуация в Търновско

Животът

08-03-2021, 14:20

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Две чернодробни трансплантации бяха извършени в болница „Лозенец“ и една бъбречна в „Александровска” болница на 26 февруари. Това съобщават от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Черен дроб е присаден на две деца – на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е направена на 48-годишен мъж. По информация на лечебните заведения, пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант.

Донор е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация е реализирана, благодарение на екипната работа на лекарите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и медиците в областната болница във Велико Търново.

Това е втората донорска ситуация от началото на годината за МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и за страната. От 2006 г. до момента великотърновската областна болница е реализирала успешно 35 донорски ситуации, дали втори шанс за живот на 91 граждани, нуждаещи се от трансплантация.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ благодарят на близките на починалия млад мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов