9 март назад във времето

Велико Търново Лайф

09-03-2021, 06:17

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Православната църква отбелязва днес деня на Свети Четиридесет мъченици. На 9 март 1230 година в полето край Клокотница Цар Иван Асен ІІ постига една от най-забележителните победи в средновековната ни история, разгромявайки епирския владетел Теодор Комнин.

 

На 9 март 1872 г. във Видин пристигат трима представители на комисията по избора на духовен водач на българската църква, които връчват на Антим протокол за избирането му за екзарх.


През 1916 г., по време на Първата световна война, в Бургас избухва един от първите женски бунтове против скъпотията и глада, след като общината не изплаща помощ на бедните войнишки семейства.

На 9 март 1933 г. са арестувани Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев, обвинени за подпалването на Райхстага на 27 февруари. Холандският комунист Мариус Ван Дер Любе признава, че е извършител на палежа и показанията му стават причина за обвинение срещу тримата българи.

През 1985 г. в 21,31 ч турски терористи взривяват бомба във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас-София в района на гара Буново. Загиват седем души (сред тях две деца) и девет са тежко ранени. Половин час след взрива в Буново, избухва взрив във фоайето на хотел "Сливен" в града. Ранени са двадесет и трима души.

На 9 март са родени: политикът Коста Лулчев, Симо Леонов Лазаров - музикант, композитор и изпълнител на електронна и компютърна музика, Енчо Пенев Мутафов - литературен и художествен критик теоретик на литературата.

На тази дата умират: театралният критик Любомир Тенев, писателят Боян Дановски, един от основателите на Българския лекарски съюз д-р Стефан Ватев.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов