ХГ „Недялко Каранешев“ ни среща с Невена Лефтерова

Велико Търново Лайф

10-03-2021, 13:09

Снимка:

ХГ "Недялко Каранешев"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

 

Днешната виртуална изложба в рубриката на ХГ „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица „СРЕЩИ В СРЯДА“ е неконвенционална и излиза от рамките на познатото интериорното експониране. Запознаваме се с авторката Невена Данаилова Лефтерова, основател и част от арт група GiArt, което налага както индивидуално, така и общо представяне на творческото сдружение.

Невена Лефтерова е родена на 1 август 1989 г. в гр. Велико Търново. Завършва бакалавърска степен във Факултета по Изобразително Изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специализирайки Изящни изкуства-Стенопис при акад. проф. д-р Олег Гочев (2012 г.). Две години по-късно е вече дипломиран магистър в същото направление с водещ преподавател доц. Борис Желев. По време на своето студентство, Невена осъществява и обучение по програма за международен обмен Еразъм към факултета по Изкуствата „Bella Artes”, в Гранада, Испания.

Тя е член на представителството на СБХ-Велико Търново от 2018 г., а от 2020 г. е и член на СБХ-София. Участва в множество фестивали, пленери и изложби в страната и чужбина, сред които „3D Street painting festival”, Ойонакс, Франция, „3D Street painting festival”, Блумберг, Германия. През 2018 г. работи заедно с хърватина Filip Mrvelj и още двама белгийски художника, по поръчка на Националния военен музей, в Соестерберг, Холандия, като четиримата изрисуват триизмерен подов стенопис с обща квадратура от 300 кв. м. В периода 2015–2018 г. е докторант към катедра Стенопис на Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет.

Невена е основател и на търновската арт група GiArt, колектив от три момичета – Невена, Евгения и Нина. Артистичното трио се сформира през 2015 г. Те творят в сферата на стенописното изкуство и най-вече триизмерното улично изкуство и стенописите, известно под наименованието „тромпльой“ (от френ. ез. Trompe l’oeil - Измама на окото). Само две години по-късно, през 2017 г. момичетата организират Първият Международен Фестивал за Триизмерно Улично Изкуство във Велико Търново, съфинансиран от Община Велико Търново, по програма „Изкуство и култура 2017 г.“. С цел да се популяризира изкуството в публичното пространство, както и да се насърчи изявата на млади автори, работещи в сферата на изкуствата, през 2018 г. момичетата организират Второ Издание на фестивала със заглавие „Арт Импресия - Старият град“.

Автори са на над 30 стенописни творби в България и чужбина. Техни стенописи могат да се видят в екстериора на градовете Велико Търново, Варна, София, Пловдив, Асеновград и други градове в страната.

Идеята на момичетата да се създаде дълготрайна традиция, в която съвременните форми на изкуството допълват, обогатяват и естетизират градската среда успешно се реализира, като през последните години, те са едни от водещите имена в сферата на триизмерното улично изкуство у нас, превръщайки скучните бели фасади в произведения на изкуството. През март 2020 г., те се завърнаха от САЩ, точно преди началото на пандемията, където прекараха един месец, обучавайки се на нови стенописни техники в стил тромпльой при американския художник Джон Пю. Участват в множество фестивали за триизмерно улично изкуство, пленери, изложби в България и Европа, част от които са „Festival of 3D street painting“ – Блумберг, Германия, „3D Street painting festival“ – Алмере, Холандия, Madonnari festival, Ночера, Италия, Madonnari festival, Тауриянова, Италия. Фестивал за триизмерно улично изкуство в Русе, Варна, Бургас и други градове в България.

По отношение на ситуацията КОВИД 19, Невена споделя своята положителна гледна точка и отражението върху нея и изкуството й:

„Като студентка мечтаех, един ден да имам творческа група, с която да обикаляме света и да оставяме нашата следа, чрез творчеството, на всяко едно място което посетим. Днес реално аз живея мечтата си, а понякога забравям този факт. Като се замисля за всички места които сме посетили с момичетата, всички фестивали, на които сме участвали, всички онези прекрасни хора, с които сме се срещнали и имаме честта да познаваме - Това е красотата на живота. Разбира се, като всяко нещо в живота, има цена която трябва да платиш. На първо време да пуснеш сигурността, да излезеш от зоната си на комфорт, да се пребориш със страховете си и най-вече да имаш вяра, която често ще бъде единствения ти коз в играта наречена – живот. Определено, изпитанията през които преминаваш те правят по-силен, защото те ти дават възможност за растеж и ти показват другата страна на монетата. Дали ще я видиш – зависи единствено от теб самия.

Пандемията ми помогна да обърна съзнанието си и така освен първоначалните негативни емоции, които изпитвах, успях да видя и положителната страна на нещата. Най-накрая имах възможността да завърша няколко проекта, които отдавна бяха в листата на чакащите, да поработя върху свободното си творчество, да наредя приоритетите си и да забавя малко темпото. А колко много хора имат нужда от това? Светът спря! Всичко спря, но за малко! Малко и достатъчно, точно колкото да ни даде време за равносметка.“

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов