Изложба „Екслибриси“ показва ХГ „Недялко Каранешев“

Мисия

14-03-2021, 11:32

Снимка:

ХГ "Недялко Каранешев"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сформираният през февруари месец миналата година курс Екслибрис, организиран в Художествена Галерия „Недялко Каранешев“, в съзвучие и подкрепа от страна на Община Горна Оряховица, дава своите първи видими резултати, въпреки настоящите условия. В процес на работа 10-ма възпитаника на курса, взеха участие, чрез реализиране на произведения, създадени в класически и съвременни графични техники, подготвяйки се при строго спазване на противоепидемиологичните мерки.

През 2020 г. се проведе ХVІ издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, „Ex Libris – Ex Inventions“. Основен тематичен акцент на събитието е индивидуалната творческа интерпретация на необятния свят на изобретенията, посредством техниките на малката графика. Международният конкурс за екслибрис се организира за поредна година под патронажа и с финансовата подкрепа на Министeрство на културата и Община Русе.

Събитието е разделено в две категории – за участници до 18 години и за творци професионалисти. С този широк възрастов диапазон, Организацията се стреми да обърне вниманието си и към младите творци, събиращи първа опитност и чрез приемственост да се унаследят изящните принципи на този приложен жанр в графичното изкуство.

207 участници от 29 държави (Турция, Русия, Украйна, Япония, Китай, Аржентина, Мексико, Италия, България и др.) изпратиха 318 творби.

Жури на конкурса с Председател проф. д-р Мъгърдич Касапян – преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (България), и членове: Анна Тихонова (Беларус), Снежана Кезеле (Сърбия), Владо Горески (Северна Македония) и Иван Токаджиев (България), селектираха творбите.

В категорията до 18 години свои творби изпратиха 46 участници – ученици от България, Русия, Китай и др.

Горна Оряховица също се включи с участието на ученици от три от училищата в града ни. На официална церемония по награждаване, провела се при закрити врати в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ гр. Русе, заради настоящата обстановка, през месец ноември с престижни сертификати и каталози от изданието бяха отличени Анелия Михайлова, Десислава Вълева, Елеонора Христова, Ивона Иванова, Йоанна Караиванова, Мария Пишманова, Росица Георгиева и Стефан Христов, представители на ПГЛПИ „Атанас Буров“, Денис Русанов от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, както и Красимира Климентова от СУ „Георги Измирлиев“.

С някои от учениците Деница Иванова-Александрова работи за поредна година, други са проявили желание да участват за първи път, вдъхновени от резултатите, постигнати в предходното – ХV издание на Международния конкурс за екслибрис. Реализацията на този формат за поредна година е повод за гордост, допълнително подчертан от факта, че заниманията по изобразително изкуство са с редуциран хорариум, като приоритет се отдава, разбира се на специализираните предмети, приор на всяко от училищата.

Изложбата ще остане в малка зала до 22 март, заедно с произведенията от предходната – „Жената – извор на вдъхновение“.

Община Горна Оряховица желае сърдечно още много успехи и вдъхновение на младите творци и благодари за вниманието от страна на организаторите – Регионална библиотека „Любен Каравелов“, гр. Русе!

Екслибрисът е жанр в графичното изкуство, обединяващ както приложни, така и изящни принципи. Той възниква като гравиран или печатен знак, идентифициращ принадлежността на дадена книга на конкретен собственик. Наименованието екслибрис произлиза от латинския израз „еx libris“, което в буквален превод означава „из книгите на…“, в смисъл „от библиотеката на…“ Може да се възприема като своеобразен „етикет“, даващ информация за името и интересите на личността на която е посветен. В миналото се употребява именно с тази цел – залепва се на вътрешната страна на корицата на книга, с което оправдава своя приложен характер. В нашето съвремие обаче, екслибрисната форма придобива самостоятелна роля, чрез т.н. колекционерски екслибрис, който изобщо не служи за обозначаване чия собственост е книгата, а участват в изложби и се отпечатва в графични албуми, попълва също така колекциите на ценители на изкуството. В технологичното си изпълнение, екслибрисът се възползва от цялото многообразие на графичните техники (висок, дълбок, повърхнен печат).

Екслибрисът се характеризира с малки размери, той е част от т.н. малкоформатна графика. Днес обикновено се прави във формат на картинното пространство до 10/ 13 см, докато в миналото, широко биват разпространени размерите 7/ 5 см. Специфични за екслибриса са лаконичност и изящество на рисунъка, изразяване на отношение към отделния човек на когото е посветено произведението, неговите интереси, характерни за него особености.

Основни елементи, присъстващи в екслибрисната творба:

– изписване на текста „ex libris“ или неговите разновидности: „Ex libris“, „Ex Libris“, „EXL“). Този надпис може да бъде заменен и от „ex biblioteka“ („из библиотеката на…“), ex musicis („из нотите или музикалните издания на…“). Екслибрисът може да съдържа изображение или да представя само текст без разрисувани образи;

– надпис с името на собственика (пълни имена или само инициали). Признак на майсторство е умелото вплитане на името на притежателя и текста „ex libris“ в композицията на графичното изображение, като за това съществена, равностойна на рисунката роля играе и избраният шрифт.

– графично изображение, свързано с личността или интересите на собственика или институцията, за която се създава произведението.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов