Днес започва Великденския пост

Велико Търново Лайф

15-03-2021, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Великденският пост започва ден след Сирни заговезни и приключва на Великден. Идеята на постите е чрез лишаване на тялото, да се смири душата, но това не означава да лишаваме организма си от жизненоважни хранителни елементи. Великият пост е период от седем седмици в християнството, който предхожда най-големия православен, християнски празник Възкресение Христово (Великден).

Това е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден. Освен в Православната църква, постите се спазват и в римокатолическата църква. Протестантстките църкви имат положително отношение към постите, без да ги смятат за задължителни.

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март. По време на Великденския пост се забранява консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. Позволено е да ядете повече плодове, зеленчуци, варива и ядки.

От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино). На Тодоровден, 20 март, се взема Свето Причастие.

Втора седмица - Сряда и петък - строг пост без олио и растителни мазнини. Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Трета седмица - От понеделник до петък включително - строг пост без олио и растителни мазнини. Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Четвърта седмица - Сряда и петък - строг пост без олио и растителни мазнини. Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Пета седмица - Сряда и петък - строг пост без олио и растителни мазнини. Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Шеста седмица

Сряда и петък - строг пост без олио и растителни мазнини. Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Страстна седмица

От понеделник до събота включително - строг пост без вино, олио и растителни мазнини.

На Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Важно е да се отбележи, че строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)