16 март назад във времето

Велико Търново Лайф

16-03-2021, 06:13

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 16 март 2001 година България е разтърсена от една от най-сериозните кризи в новата си история – бунтът на таксиметровите шофьори след убийството на 3-годишния Петър Терзийски, син на таксиджия. Историята за смъртта на малкия Петър, открит удушен и захвърлен в езерото в Южния парк сутринта на 16 март 2001 г., предизвика гняв и блокада на София от разгневени таксиметрови шофьори, които цял ден държаха под обсада властта в лицето на депутатите и правителството на Иван Костов. Оказа се, че Пепи е убит от собствената си майка.

През 1979 г. е арестуван карикатуристът Тодор Цонев, автор на многобройни карикатури на Тодор Живков и приближените му. Органите на сигурността правят обиск в дома на Цонев и изземват карикатурите му, но не ги унищожават. Художникът е освободен на 22 март, но е поставен в творческа изолация. От януари до март 1990 г. в София е организирана изложба на неговите карикатури.

През 1978 г. самолет ТУ-134 на БГА "Балкан" с редовен полет София - Варшава се разбива в 13,52 ч. край врачанското село Тлачене. Загиват всичките 73 души на борда. Сред жертвите е Жулиета Шишманова, треньор на националния отбор по художествена гимнастика. В самолетната катастрофа умират и гимнастичките Румяна Стефанова, Албена Петрова и Валентина Кирилова, пианистката на националките Снежана Михайлова и съдийката Севдалина Попова. Причината за трагедията не е установена и до днес.

На 16 март са родени: режисьорът на “Козият рог” Методи Андонов, певицата Кристина Белчева; Иван Иванов – скулптор.

На тази дата умират: поетесата Мара Белчева; Азаря Призенти Поликаров –философ марксист, физик, академик; Атанас Генов Гърдев - фаготист и педагог, професор по фагот и тромпет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов