Нов локдаун влиза в сила от понеделник

Животът

18-03-2021, 11:08

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Затягат мерките срещу разпространението на COVID-19 у нас. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Мерките ще са в сила 10 дни.
Затварят се заведения, фитнеси, молове и големи търговски нехранителни магазини над 300 кв. м. площ от понеделник. Забраняват се и обществени прояви на закрито и масовите мероприятия на открито. Освен това се затварят казина, танцови зали, театри, кина и други места за културни мероприятия. Преустановяват се занятията и в университетите, детските градини и яслите също преустановяват работа.

Учениците също ще преминат изцяло на дистанционно обучение.
Преустановява се работата и на търговските центрове тип мол с изключение на хранителните магазини, доставчиците на платежни и съобщителни услуги, зоомагазини. Спират се семинарите, конгресите, изложения и други от същия тип.
Груповите туристически пътувания също се преустановяват.
В рамките на деня се очаква и официалната заповед на здравния министър относно мерките.
Проф. Костадин Ангелов аргументира и решението на здравните власти да върнат по-тежките мерки в страната срещу епидемията от COVID-19 у нас.
"Ситуацията в страната в последните 2-3 седмици продължават да се увеличават положителните проби, както хоспитализираните пациенти в болници. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник, и да бъдат с продължителност 10 дни", подчерта той. Ангелов апелира политиците да бъдат отговорни в контекста на предизборната кампания и всеки от тях да се мисли и да се грижи за здравето на българските граждани. "Ако не можете да бъдете част от решението на проблема с COVID-19, не ставайте част от проблема", апелира той.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов