Теодор Тутеков от ШК „Асеневци” е победител в първия шахматен турнир „Рицарите на бялата дама”

Спорт

21-03-2021, 11:17

Снимка:

ШК Асеневци

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Рицарите на бялата дама” се впуснаха във вълнуващо сражение по черно-белите квадратчета на шахматната дъска. Благодарение на усилията на ШК „Асеневци” и огромната помощ на г-н Димитър Николов и Община Горна Оряховица, поредният детски шахматен празник стана факт. При отлични условия в просторната спортна зала „Никола Петров” на 20.03. 50 деца от различни краища на България премериха сили в първия голям детски шахматен турнир, организиран от десетилетия насам в Горна Оряховица. Наградният фонд от 1000лв. бе разпределен в парични и предметни награди. Турнирите бяха два: „А” турнир за деца до 10,12 и 14 години и „Б” турнир за деца до 8 години. Шахматните партии се играха на контрола 10 минути + 5 секунди по швейцарска система в  6 кръга.

В „Б” турнира едноличен шампион стана Георги Стефанов от ЦСКА, София, следван от представителите на домакините от ШК „Асеневци” Денислав Желязков и Данаил Симеонов. При момичетата със злато се окичи Михаела Трифонова, сребърен медал взе Александра Георгиева, а Теона Тутекова бе приятната изненада на турнира. Със своите само 5 годинки тя успя да постигне две победи и една равна среща, с което заслужи бронзовия медал в групата на 8-годишните момичета. И трите представителки, попълнили челната тройка, се подготвят от основния треньорски екип на ШК „Асеневци”, работещ в различните общини (Полски Тръмбеш, Велико Търново и Горна Оряховица).

„А” турнирът бе изключително оспорван до самия край. Много достойни малки шахматисти се бориха усърдно, за да заслужат купата „Рицарите на бялата дама”. Над всички се оказа 10-годишният Теодор Тутеков, състезаващ се за ШК „Асеневци”, който защити честта на Горна Оряховица и остави купата в своя роден град. „Теди е едно от най-упоритите ни и талантливи деца, което обича шахматната игра с цялото си сърце. Винаги има желание да тренира, занимава се и самостоятелно, съобразно указанията, които сме му дали. От ШК „Асеневци” сме уверени, че усилията, които влагаме в неговата подготовка, си заслужават. Успехите му вече са факт, а още по-големите несъмнено предстоят.”, заявява личният му треньор мм Цвета Галунова. В генералното класиране на турнира второ място зае друг бързопрогресиращ състезател на ШК „Асеневци” Валери Белчев, който живее в гр. София. Двамата с Теодор завършиха наравно в срещата помежду си и победиха останалите съперници, но допълнителните показатели отредиха  купата на Теодор в генералното класиране, а Валери се окичи със златен медал в своята възрастова група до 12 години. В тази възрастова категория среброто бе отредено за Ивайло Мерджанов от Севлиево, а с бронз се окичи болярина Веселин Маринов. При 10-годишните момчета след Тутеков застанаха Александър Атанасов от ШК „Славия”, гр. София, и Йоан Велчев от ШК „Орловец 1997”, гр. Габрово. В същата възрастова група при момичетата със злато се окичи търновската принцеса на „Асеневци” Вяра Петкова, следвана от Магдалена Цолева от „Дунав-Русе” и Кристина Данаилова от школата на „Асеневци” в гр. Павликени. Криси бе и рожденичка на този ден. Тя почерпи всички участници, а организаторите й поднесоха подарък – специален суитчър с емблемата на клуба.

Турнирът бе открит от г-н Димитър Николов, патрон на шахматната проява, а наградите връчиха кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и г-жа Петя Богданова, която активно спомагаше целия процес на организиране на събитието. „Захарни заводи” пък осигуриха пакети с лакомства за всички малки любители на древната игра, които взеха участие в турнира.

Ръководството на ШК „Асеневци” благодари на целия екип на Община Горна Оряховица, спомогнал активно за организирането на този незабравим детски шахматен празник. „Специални благодарности отправяме към г-н Димитър Николов, който показа своята голяма съпричастност за развитието на шахмата в Общината и за желанието му да утвърдим „Рицарите на бялата дама” като традиционен детски турнир, който да се превърне в емблема на шахмата в Горна Оряховица.”, споделиха организаторите от ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов