Димитър Николов дари на ХГ „Недялко Каранешев“ портрет на Атанас Буров

Мисия

22-03-2021, 17:32

Снимка:

ХГ "Недялко Каранешев"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Автор на творбата е художникът Иван Караиванов

Фондът на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ се обогати с още едно произведение. Днес председателят на Общински съвет Горна Оряховица Димитър Николов дари емблематичен за града портрет, интерпретиращ „идеолога на българската буржоазия“ Атанас Буров. Този символичен жест, отправен към галерията, е засвидетелствано уважение и към автора на творбата – Иван Караиванов, художник с богата творческа опитност и чувствителност. По желание на дарителя, картината ще бъде окачена в Гербовата зала на Община Горна Оряховица, където смислово и съдържателно, намира достойно място редом с друго произведение от същия автор – портрет на Елена Грънчарова. Тези два образа, пропити с историята на Горна Оряховица, създаващи знакова същност и идеологична значимост, преоткриват логично мястото си в сградата на Общината.

Иван Караиванов е едно от добре познатите имена на творци в Горна Оряховица. Автор с дълъг житейски и творчески път, неговата палитра е уравновесена, прецизно изследваща всяка форма или трепкаво вибрираща в цветните мазки на живописното светопредаване. Предпочитаните сюжети са вдъхновявани от природата, от града, от красотата на българската селска къща с характерния й градеж, от родното. Често под четката на Караиванов заживяват и образи от историческото ни минало със силно символно присъствие. Чувството за познато, засилва усещането на близост и сродяване с творческата действителност на художника.

Портретът на Атанас Буров, вече част от колекцията на Художествена галерия „Недялко Каранешев“, е едно от последните произведения на автора, започнато през 2017 г. и завършено преди няколко месеца. В културния календар на галерията през втората половина на май е вписана самостоятелна изложба от автора.

С надежда почитателите на Иван Караиванов очакват неговата творческа поява.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов