Нина Ковачева от група GIART е във фокуса на ХГ „Недялко Каранешев“

Мисия

27-03-2021, 12:00

Снимка:

ХГ "Недялко Каранешев"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тази седмица горнооряховската галерия „Недялко Каранеев“ срещна почитателите на изкуството с последната дама от творческата търновска група GIART - Нина Цветанова Ковачева, която създава в сферата на монументално-декоративните изкуства. Родена на 07.01.1981 г. в гр. Русе, Нина завършва степен магистър във Факултет по Изобразително Изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност Живопис (2005 г.). Творческите й търсения са посветени на портретната живопис и стенописта в стил тромп-льой, 3D уличното изкуство, театралните декори и стрийт арта. Участва в международни изложби, пленери и фестивали в България, Сърбия, Италия, Германия, Холандия.

Член на група GIART от 2015 г.

Член на Великотърновското представителство на СБХ от 2018 г.

Нина е едно от имената в триото на търновската арт група GiArt (колектив от три момичета – Нина, Невена и Евгения). Сформирано от 2015 г., сдружението твори в сферата на стенописното изкуство и най-вече триизмерно улично изкуство и стенописите тромпльой (от френ. ез. Trompe l’oeil - Измама на окото).

Благодарение на момичетата се организира Първият Международен Фестивал за Триизмерно Улично Изкуство във Велико Търново, съфинансирано от Община Велико Търново, по програма “Изкуство и култура 2017 г.”. С цел да се популяризира изкуството в публичното пространство, както и да се насърчи изявата на млади автори работещи в сферата на изкуствата, през 2018 г. се реализира и Второ Издание на фестивала със заглавие “Арт Импресия - Старият град”. Автори са на над 30 стенописни творби в България и чужбина. Техни произведения могат да се видят в екстериора на София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Асеновград и други градове в България.

Желанието на момичетата е създаване на дълготрайна традиция, в която съвременните форми на изкуството допълват, обогатяват и естетизират градската среда. През последните години, те са едни от водещите имена в сферата на триизмерното улично изкуство у нас, превръщайки скучните бели фасади в произведения на изкуството. Участват в множество фестивали за триизмерно улично изкуство, пленери, изложби в България и Европа, част от които са festival of „3D street painting“ – Блумберг, Германия, „3D Street painting festival“ – Алмере, Холандия, Madonnari festival – Ночера, Италия, Madonnari festival – Тауриянова, Италия. Фестивал за триизмерно улично изкуство в Русе, Варна, Бургас и други градове в България.

Нина споделя: „Смятам че, по време на пандемията и кризата, която настъпи, изкуството не е приоритет, но хората имат нужда от нещо красиво и положително в живота си. Разбирам, че в този за всички ни неприятен период, всеки се е затворил в себе си, но живота не спира до тук. Около нас всичко продължава да е красиво, но ние спряхме да го съзерцаваме. В момента сме физически ограничени и онлайн пространството е чудесен начин да покажем това което правим. Аз вярвам, че нещата ще се оправят и всичко ще си дойде на мястото. Както е дошло, така и ще си отиде!“

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)