Тази нощ местим стрелките на часовника с час напред

Велико Търново Лайф

27-03-2021, 12:23

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тази нощ в 3 ч. сутринта ще преместим стрелките с час. Това означава, че ще разполагаме с 1 час по-малко за сън, но пък за сметка на това денят ще започне да нараства и да се стъмва по-късно.
Смяната на времето Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 година лятното часово време влиза в сила от 3,00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.
През 2018 тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците са поискали смяната на времето да бъде премахната. Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 година. Но правителствата на държавите-членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното. И няма никакви изгледи за скорошно решение, пише Дойче веле. Според добре осведомени източници, германското председателство на ЕС, което продължава до края на годината, не възнамерява да влага много сили в тази посока: имало по-важни въпроси, а освен това за взимането на такова решение се изисквало квалифицирано мнозинство. В Берлин смятат, че е най-важно да се избегне хаосът, който би възникнал, ако отделните държави в ЕС решават въпроса индивидуално.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов