Съдят технически ръководител и координатор за смъртта на работник, паднал от 3 м от скеле

Животът

27-03-2021, 14:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Технически ръководител и координатор по безопасността на строителен обект във Велико Търново се изправят идната седмица пред Окръжния съд в обвинение за причиняване смъртта на работник, паднал от 3 метра от скеле и загинал.

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Велико Търново, с който подсъдимият Веселин Р. Д. е обвинен в това, че за времето от 12.03.2020 г. до 10.04.2020г., в гр. Велико Търново, на строителна площадка на ул. „Камен Зидаров", №4, в качеството си на технически ръководител на строителен обект „Многофункционална жилищна сграда - Секция №1 и Секция № 2", във връзка с извършване на строително - монтажни работи, не е изпълнил задълженията си, произтичащи от длъжностната му характеристика, като не разпоредил да бъдат монтирани предпазни парапети, предвидени в Плана за безопасност и здраве към проекта. Подсъдимият не спазил правилата за здравословните и безопасни условия на труд и не се погрижил за здравето и безопасността на другите лица, пряко засегнати от неговата дейност, в съответствие с квалификацията му и с дадените от работодателя инструкции, в резултат на което, при условията на независимо съпричиняване с Йордан С. С., причинил смъртта на Иван П. Т. от гр. Велико Търново /при почистване на кофражни плоскости, паднал от плоча на височина близо 3 м).

Със същия обвинителен акт е повдигнато обвинение и срещу  Йордан С. С., за това, че в качеството си на координатор по безопасност и здраве при изпълнение на строежа не е изпълнил задълженията си,  като не изискал от техническия ръководител на обекта Веселин Р. Д. да създаде подходяща организация на работа, при която работниците и служителите да могат да извършват възложената им дейност, без да е застрашена тяхната безопасност и здраве, както и да разпореди да бъдат монтирани предпазни парапети. Йордан С. С. не информирал работодателя „К. К." ЕООД за вземане на необходимите мерки за безопасност относно нарушението, допуснато от техническия ръководител Веселин Р. Д., в резултат на което при условията на независимо съпричиняване с него, причинил смъртта на Иван П. Т. от гр. Велико Търново, като след деянието е направил всичко, зависещо от него за спасяването на пострадалия.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)