Лига Европа: Какво трябва да знаем преди 1/4 финалите

Вторият по сила европейски клубен турнир ще претърпи значителни проблеми през лятото и това може да се окаже единствен шанс за успех на някои от останалите отбори. 1/8-на финалите предложиха изключително интересни мачове, а за следващата фаза се класираха някои от топ отборите на Европа. Мачовете са в началото на април и в следващите редове ще приложим всичко най-интересно за 4-рите сблъсъка.

Арсенал – Славия Прага

Първият мач ще бъде на „Емирейтс“ на 8-ми април, с начален час 22:00 българско време.

Арсенал показа сериозен характер и успя да елиминира силните тимове на Бенфика и Олимпиакос. Въпреки, че не е от най-именитите тимове в турнира, Славия Прага вече елиминира два британски тима, Лестър и Рейнджърс, и има своите шансове да отстрани лондонския гигант. Чешкия шампион записа първата загуба за сезона на Стивън Джерард и неговия Рейнджърс, при това на „Айброкс“ с 2:0. Успехът бе помрачен от Ондрей Кудела, който обиди на расистка основа футболистът на шотландците Глен Камара.

„Артилеристите“ заемат 9-та позиция във Висшата лига. В последния си мач, те успяха да наваксат сериозно изоставане и завършиха 3:3 срещу представящия се много силно тим на Уест Хем. Така, „топчиите“ се приближиха на 9 точки от четвъртото място. По всичко изглежда, че Лига Европа може да е единственият им шанс за участие в Шампионската лига и Артета ще заложи на всичко най-добро срещу отбора на Славия.

В последната среща между тези два тима, Арсенал записа разгромна победа с 7:0. Двубоят бе от груповата фаза на Шампионската лига от сезон 2007/2008-а.

Аякс – Рома

Първата среща ще бъде на 8-ми април от 22:00 на „Йохан Кройф Арена“ в Амстердам. Двата тима имат огромни традиции в европейските клубни турнири. Аякс игра на финала в Лига Европа през 2017-та, но загуби от Манчестър Юнайтед на Жозе Моуриньо. Рома пък търси втората си европейска купа, след като има само един успех, вдигайки купата на панаирните градове през 1961, след успех срещу Бирмингам в два мача.

Двата отбора са се срещали само веднъж в своята история. Мачовете са от груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2002/2003, а холандците спечелиха 4 точки от двата двубоя.

Гренада – Манчестър Юнайтед

Това е най-интересния двубой от ¼ финалите на турнира. Юнайтед елиминира Милан в миналия кръг и сега ще трябва да се изправи срещу дебютанта Гренада. Андалусийците заемат 8-ма позиция в Ла лига и спечелиха последните си 4 домакински мача. За тяхно съжаление, мачът няма да се изигра в Испания, заради ограничените пътувания в ковид ерата. „Червените дяволи“ изненадващо отпаднаха от Лестър за ФА Къп в последния мач преди паузата за национални отбори, което означа, че Лига Европа остава единствения шанс за трофей пред Оле Гунар Солскяер.

Динамо Загреб – Виляреал

Първата среща е на стадион „Максимир“ в Загреб. Динамо ще търси още един впечатляващ резултат, след като в миналия кръг изхвърли Тотнъм на Жозе Моуриньо от турнира. Виляреал няма да е по-лесна задача. Испанците преодоляха Динамо Киев и РБ Залцбург и имат своите амбиции за крайна победа в турнира.

Това е първи европейски ¼ финал за хърватите през последните 50 години, а съперник е единствения непобеден отбор в тазгодишното издание на Лига Европа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов