42 400 бюлетини бяха доставени в Община Горна Оряховица за предстоящите парламентарни избори

Мисия

31-03-2021, 20:32

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

42 400 бюлетини, както и пълния набор изборни книжа за предстоящите парламентарни избори на 4 април, бяха доставени днес в Община Горна Оряховица. Окомплектоването им по секции започна. Раздаването на изборните материали на ръководствата на секционните комисии ще бъде на 3 април с участието на представители на РИК. От 14.00 ч. е раздаването на изборните книжа за секционните комисии от населените места, а от 16.00 – за гр. Горна Оряховица. По същото време трябва да бъдат доставени и устройствата за машинно гласуване. Тяхната доставка се организира от фирмата-вносител и ще става направо в помещението за гласуване, информира секретарят на Община Горна Оряховица Анелия Димитрова.
Според предварителните избирателни списъци 41 293 жители на община Горна Оряховица имат право на глас. 29 298 са от общинския център и 11 995 – от населените места. До неделя списъкът ще претърпи корекции, но общо взето това е базата, върху която ще се изчислява изборната активност.
69 са разкритите избирателни секции на територията на общината. От тях една е в ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, още една в здравното заведение за останалите отделения и две подвижни – една за хора с увреждания и една за карантинирани и болни с ковид на домашно лечение. С изборите на 4 април пряко заети ще бъдат близо 600 чвека.
В 60 секции ще има машинно гласуване. По принцип машини ще има в секции с над 300 избиратели, а под този праг са само тези в най-малките горнооряховски села – Горски горен и Горски долен Тръмбеш, Стрелец, Паисий и секцията в Болницата.
За провеждане на изборите са взети строги мерки за безопасност както на избирателите, така и на членовете на СИК. Осигурени са маски, дезинфектанти за ангажираните в изборния ден, както и защитно облекло за членовете на подвижната СИК за карантинирани. В останалите секции избирателите трябва да влизат с маски и да спазват дистанция. Осигурени са допълнително маски, за тези, които са забравили своята. По възможност се препоръчва да се работи на отворени прозорци или поне често да се проветрява.
В пет секции на територията на община Горна Оряховица ще могат да гласуват избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Това са: секция № 040600004 - гр. Горна Оряховица, Клуб на пенсионера, ул. „Вичо Грънчаров“ № 19; секция № 040600005 в СУ „Георги Измирлиев“, ул. „Ангел Кънчев“ № 17, стар физкултурен салон; секция № 040600014 в Клуба на инвалида, ул. „Патриарх Евтимий“ № 4; секция № 040600016 в Дирекция „Социално подпомагане“ – фоайе, ул. „Патриарх Евтимий“ № 5; секция № 040600025 в Туристически информационен център в сградата на община Горна Оряховица, пл. „Георги Измирлиев“ № 5;
Всяка от посочените избирателни секции разполага с достъпно място за паркиране на автомобили на избиратели с увреждания.
Заявки за помощ в деня на изборите за Народно събрание за избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да се правят на телефон: 0618/22150, както и на адрес: гр. Горна Оряховица, пл. „Георги Измирлиев“ № 5 - сградата на община Горна Оряховица, считано от 07:00 часа на изборния ден.
Бюлетината е дълга малко над 60 см, а избирателите ще могат да избират между 30 листи и 241 кандидати.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов