1 април назад във времето

Велико Търново Лайф

01-04-2021, 06:18

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес е Международен ден на хумора. Отбелязва се в различни страни по света. Една от легендите за зараждането му е свързана с Франция и времето на Луи 14-ти Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април.

На тази дата в Америка бизнесменът от Ню Орлианс Оливър Полък създава знака на долара. Първите американски долари са пуснати в обращение в САЩ във вид на сребърни и златни монети със знак $. В съответствие с американското законодателство върху американските пари могат да бъдат поставяни портрети на известни американци, но след тяхната смърт.

През 1875 г. за първи път в английския вестник “Таймс” е публикувана седмична метеорологична прогноза.

В САЩ белгийският емигрант Шарл Ван Депол получава патент за първия тролейбус (1890). През 1891 г. френският художник Пол Гоген се преселва на о. Таити, Полинезия, където създава повечето от известните си произведения.

1903 г. – създаден е футболният клуб “Атлетико” Мадрид.

На 1 април са родени: писателят Николай Василиевич Гогол, японският актьор и продуцент Тоширо Мифуне („Шогун”).



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов