Активността в областта скочи на 20,6% към 12 часа

Животът

04-04-2021, 13:28

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

20,6% е избирателната активност в област Велико Търново към 12 часа, съобщават от РИК. Най-висока остава в община Сухиндол – 24,4%. Във Великотърновска община вот са упражнили 19,5% от избирателите, в община Горна Оряховица – 20,5%, в община Елена – 21,7%, в община Свищов – 23,7%. Общо до урните към 12 часа са отишли 43 087 избиратели в областта.

ЦИК, след обсъждане, реши да прекрати гласуването с машини в целия изборен район Велико Търново заради възникналите проблеми още сутринта. Причината е грешна подредба в електронната бюлетина на номерата на преференциите в една от кандидатските листи. Гласуването във Велико Търново продължи с хартиени бюлетини. При отчитането на резултатите от вече подадените гласове с машини, ще се взема предвид номерата на кандидатите така както е регистрирана кандидатската листа и така ще бъдат отчетени преференциите, посочиха от ЦИК. В началото на заседанието бе отчетено, че изборният ден е започнал нормално и само в някои секции не са се явили всички членове.

В изборния ден, в партийните щабове са постъпили редица сигнали за преустановяване на машинното гласуване в избирателни секции във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Елена, Първомайци и други населени места, след като граждани са упражнили правото си на вот. В някои от сигналите е посочено, че устройствата за машинно гласуване са използвани за упражняването на правото на глас от граждани, след което са спирани и отново са пускани в експлоатация.

Общо 30 са партиите и коалициите, регистрирани за изборите, а кандидатите за народни представители от 4-ти многомандатен избирателен район са 241.

Секционните изборни комисии на територията на област Велико Търново са 426. Създадени са и четири подвижни секции, които ще обслужват хората с увреждания.

Шест са мобилните секции за лицата, поставени под задължителна карантина заради Covid-19, шест са и ковид секциите в болниците в областта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов